Home » Administratie » Misterele electorale ale Vasluiului. Cum explica autoritatile aparitia a peste 20.000 de alegatori de la ultimul scrutin, in conditiile in care populatia judetului scade constant

Misterele electorale ale Vasluiului. Cum explica autoritatile aparitia a peste 20.000 de alegatori de la ultimul scrutin, in conditiile in care populatia judetului scade constant

Peste 387.000 de alegători sunt înscriși în listele electorale permanente din județul Vaslui pentru scrutinul din 5 iunie, cu peste 20.000 de persoane mai mult decât la locale din urmă cu patru ani, cu toate că sporul natural al populației a fost negativ, de minus 1.500 de persoane anual.

Numărul alegătorilor așteptați la urne la scrutinul din 5 iunie a crescut cu peste 20.000 de persoane în județul Vaslui față de alegerile locale anterioare, cu toate că sporul natural al populației a fost, potrivit Direcției de Statistică, unul negativ, de minus 1.500 de persoane anual. Astfel, în listele electorale permanente comunicate Prefecturii Vaslui de către Autoritatea Electorală Permanentă figurează 387.444 de persoane, în condițiile în care, în iunie 2012, au fost așteptați la urne 366.646 de cetățeni cu drept de vot.

Autoritățile locale vasluiene pun această creștere pe seama faptului că, în ultimii patru ani, foarte mulți cetățeni din Republica Moldova au fost luați în spații locative din județul Vaslui pentru a-și putea face pașaport românesc pentru a putea pleca la muncă în străinătate.

Cea mai spectaculoasă creștere a numărului de votanți este în municipiul Vaslui, acolo unde, față de alegerile locale din 2012, sunt cu peste 22.000 de persoane în plus. Desigur, creșterea populației cu drept de vot a condus și la înmulțirea numărului secțiilor de votare, de la 511, în 2012, la 525 la scrutinul din 5 iunie, majoritatea în municipiul Vaslui, respectiv nouă. Cele mai multe secții nou înființate sunt în zona blocului 32, respectiv la Liceul „Mihail Kogalniceanu” și Școala „Constantin Parfene” nr. 3 Vaslui. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: