Home » National » SRI a achiziționat dezinfectanți de la Hexi Pharma în perioada 2011-2016. Serviciul a transmis 115 note vizând infecțiile din spitale și doar 4 despre Hexi Pharma

SRI a achiziționat dezinfectanți de la Hexi Pharma în perioada 2011-2016. Serviciul a transmis 115 note vizând infecțiile din spitale și doar 4 despre Hexi Pharma

SRI a achiziționat dezinfectanți de la Hexi Pharma în proporție de 10% din valoarea totală a achizițiilor în domeniu, în perioada 2011-2016, însă în prezent nu mai există nicio relație contractuală între serviciu și compania respectivă, informează Comisia parlamentară de control a activității SRI. 

„În prezent, SRI, prin autoritățile contractante (Direcția Medicală și Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. În intervalul 2011 – februarie 2016, unitățile sanitare menționate au efectuat achiziții directe, concurențial, prin catalogul electronic din SEAP de la această societate comercială (în cuantum de aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanților achiziționați) cu respectarea legislației în vigoare în domeniul achizițiilor publice și a reglementărilor specifice unităților sanitare. Relațiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanțe pe care instituția le-a identificat”, precizează comisia parlamentară de control asupra activității SRI, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Membrii comisiei mai spun că, în urma verificărilor efectuate la nivelul SRI, „nu au fost identificate niciun fel de alte legături între activitatea SRI și SC HEXI PHARMA SRL, respectiv administratorii și/sau acționarii acesteia”

„Având în vedere faptul că în momentul de față este în desfășurare o anchetă penală și, pe de alta parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI <<prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătății>> există operațiuni în desfășurare, menționăm, spre informarea opiniei publice, următoarele: conducerea SRI și-a reiterat disponibilitatea de a oferi Comisiei amănunte suplimentare, după caz, despre problematica/subiectele supuse verificărilor Comisiei în condițiile cadrului legal; comunicarea publică a Comisiei este supusă acelorași condiționalități legale”, se mai arată în comunicat.

SRI a transmis 115 note vizând infecțiile din spitale și doar 4 despre Hexi Pharma, către autorități locale și Ministerul Sănătății

SRI a transmis, între 2011-2016,  președinților României, prim-miniștrilor, președinților Parlamentului, miniștrilor Sănătății, 115 documente vizând infecțiile  intraspitalicești și doar  4 informări privind Hexi Pharma, către autorități locale din Cluj și Vâlcea și MS, potrivit Comisiei SRI.

Informațiile privind documentele SRI au fost făcute publice de comisia parlamentară de control asupra activității SRI, care a transmis miercuri concluziile controlului declanșat de acest for parlamentar în legătură cu acțiunile SRI referitor la problematica infecțiilor nosocomiale – așa-numitul scandal „Hexi Pharma”.

Comisia a analizat documentele oficiale transmise de SRI, ajungând la următoarele concluzii: pe durata anilor 2011-2016, perioadă vizată de verificările Comisiei, „SRI a derulat o activitate continuă și consecventă de informare a beneficiarilor legali din plan central și local”.

„Informările transmise au vizat atât chestiuni de natură strategică, cât și probleme concrete, prin semnalări punctuale la nivel decizional-operațional. Astfel, în intervalul menționat, SRI a pus la dispoziția factorilor de decizie de la nivel central – președinților României, prim-miniștrilor, președinților celor două Camere ale Parlamentului, miniștrilor Sănătății, altor miniștri și responsabili din domeniul securității naționale – 115 documente de informare vizând infecțiile intraspitalicești sau care abordează și subiectul infecțiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local – prefecților și președinților de consilii județene din majoritatea județelor țării – 388 de documente de informare vizând acest subiect”, informează comisia, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea, SRI a transmis organelor de aplicare a legii un număr de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracțiuni.

„În ceea ce privește, în mod specific, SC HEXI PHARMA CO. SRL: în planul acțiunilor preventive realizate de SRI, în perioada verificată, 2011 – 2016, au fost transmise 4 informări factorilor de decizie locali (președinților Consiliilor județene Cluj și Vâlcea, respectiv prefectului județului Cluj) și centrali (Ministrului Sănătății), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților utilizați în unități spitalicești, inclusiv a celor furnizați de SC HEXI PHARMA CO SRL București. Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central”, mai precizează Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: