Home » National » Top 3 firme care au castigat bani de la stat in IT: Siveco, UTI si Teamnet. Toate au patronii condamnati definitiv sau umariti penal

Top 3 firme care au castigat bani de la stat in IT: Siveco, UTI si Teamnet. Toate au patronii condamnati definitiv sau umariti penal

Siveco Romania, firma fondata de Irina Socol, se afla pe primul loc intr-un top 20 al firmelor care au castigat cele mai multe contracte IT cu statul in perioada 2011-2015, dat publicitatii luni de Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei. In perioada mentionata, Siveco a castigat 62 de contracte in valoare de peste 430,1 milioane lei, cu 40 de autoritati publice. UTI Group, controlata de Tiberiu Urdareanu, se afla pe locul trei cu 25 de contracte semnate cu 15 autoritati, a caror valoare depaseste 269,9 milioane lei, iar Teamnet International, grup fondat de deputatul Sebastian Ghita, se afla pe locul patru cu 26 de contracte in valoare de 258,1 milioane lei, incheiate cu 17 institutii publice.

  • NOTA: Pe locul 2 in top se afla firma Dimar SRL care se ocupa de lucrari de constructii a drumurilor si care in 2014 a castigat in asociere cu UTI Group si Expert One Research (firma apropiata lui Sebastian Ghita), un contract IT de peste 275,6 milioane lei cu Ministerul Mediului

Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, aflata in subordinea Ministerului Comunicatiilor, a publicat luni un nou top al operatorilor economici care au incheiat contracte in domeniul IT&C prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (S.E.A.P.). Topul a fost realizat prin insumarea valorii contractelor incheiate (pe tipuri de proceduri) in perioada 2011 ¬ 2015.

TOP 20 firme cu cele mai mari contracte IT castigate cu statul in perioada 2011-2015:

  • 1. Siveco Romania – 430,1 milioane lei/62 de contracte/40 de autoritati
  • 2. Dimar SRL – 275,6 milioane lei/1 contract/1 autoritate
  • 3. UTI Group – 269,9 milioane lei/25 contracte/15 autoritati
  • 4. Teamnet International – 258,1 milioane lei/26 contracte/17 autoritati
  • 5. Telekom Romania Communications – 251,1 milioane lei/41 contracte/20 autoritati
  • 6. Romsys – 147,3 milioane lei/37 contracte/29 autoritati
  • 7. S&T Romania – 105,08 milioane lei/26 contracte/19 autoritati
  • 8. Bion Advanced Support Team – 102,7 milioane lei/11 contracte/10 autoritati
  • 9. E-Information SRL – 100,6 milioane lei/21 contracte/5 autoritati
  • 10.  Ager Business Tech – 95,8 milioane lei/18 contracte/11 autoritati
  • 11. Telecomunicatii CFR – 91,5 milioane lei/7 contracte/1 autoritate
  • 12. Logika IT Solutions – 80,2 milioane lei/4 contracte/3 autoritati
  • 13. Tangible Corporation – 72,7 milioane lei/58 contracte/25 autoritati
  • 14. Net Brinel – 72,3 milioane lei/58 contracte/25 autoritati
  • 15. Quality Business Solutions – 69,3 milioane lei/10 contracte/5 autoritati
  • 16. Open Gov SRL – 62,3 milioane lei/4 contrace/4 autoritati
  • 17. Asseco See – 60,3 milioane lei/21 contracte/11 autoritati
  • 18. Intrarom – 59,6 milioane lei/14 contracte/8 autoritati
  • 19. Informatica Feroviara – 59,2 milioane lei/14 contracte/3 autoritati
  • 20. Focality – 55,04 milioane lei/20 contracte/9 autoritati

Atrage atentia prezenta pe locul 2 in topul contractelor IT castigate cu statul a firmei Dimar SRL, care a castigat de la o singura autoritate publica un contract de peste 275,6 milioane lei.

Mai mult, datele de la Ministerul de Finante arata ca domeniul de activitate al acestei firme este cel de lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor. Ce cauta intr-un top IT?

Raspunsul il ofera datele din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), din care aflam ca firma Dimar SRL a castigat in vara anului 2014 un contract cu Ministerul Mediului in valoare de 275,6 milioane lei.

Doar ca Dimar SRL nu a castigat singura acest contract, ci in asociere cu firmele Expert One Research (fosta XOR IT – o firma cu actionari apropiati deputatului Sebastian Ghita.), Rokura SRL si cu UTI Group.

Contractul castigat de aceasta asociere de firme cu Ministerul Mediului s-a numit: Watman – sistem informatic de management integrat al apei – faza I.

  • De notat ca fondatorii Siveco, UTI si Teamnet au fost condamnati definitiv sau sunt urmariti penal in prezent.

Astfel, fostul presedinte Siveco Romania, Irina Socol, a fost condamnata definitiv in aceasta luna de Curtea de Apel Bucuresti la doi ani si sase luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.

Irina Socol a fost trimisa in judecata in noiembrie 2014 de catre procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, fiind acuzata ca a pus bazele unui mecanism evazionist in care a angrenat firma pe care a infiintat-o, Siveco Romania.

Procurorii au acuzat ca reprezentantii companiei Siveco Romania au creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale, prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive derulate in perioada 2009-2013, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

De asemenea, Tiberiu Urdareanu, fondatorul grupului UTI, este judecat, alaturi de primarul din Iasi, Gheorghe Nechita, pentru ca i-ar fi dat mita edilului pentru implementarea de catre UTI, firma pe care o detine, a sistemului de management al traficului din Iasi. Dupa deschiderea dosarului, omul de afaceri a facute mai multe denunturi pentru a isi reduce pedeapsa.

Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu este cel care l-a denuntat pe Ludovic Orban la DNA in dosarul in care fostul candidat la Primaria Capitalei este urmarit penal pentru cumparare de influenta. Urdareanu ar fi inregistrat discutia in care fostul lider liberal ii cerea bani pentru a isi plati aparitiile televizate in campania pentru alegerile locale din 5 iunie, potrivit Mediafax, care citeaza surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Urdareanu a avut asupra sa echipament tehnic la una dintre intalnirile pe care le-a avut cu Ludovic Orban, inregistrandu-l pe acesta cand ii cerea 50.000 de euro, bani care urmau sa ajunga la doi patroni de televiziune, Sorin Oancea, directorul B1 Tv, si Cozmin Gusa, actionarul postului Realitatea Tv, pentru a isi asigura aparitiile televizate in timpul campaniei electorale.

Deputatul Sebastian Ghita, patronul Romania TV si fondatorul grupului Teamnet International, este in prezent urmarit penal pentru doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, doua infractiuni de dare de mita, santaj, cumparare de influenta si conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

In acelasi dosar mai sunt cercetati penal procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, fostul subsecretar de stat in MAI, Viorel Dosaru, si fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas. Acestia sunt acuzati ca au permis accesul deputatului la informatii dintr-un dosar care nu erau destinate publicitatii, scopul constand in zadarnicirea unei anchete penale, dar si in protejarea intereselor unor persoane si firme cercetate in cauza respectiva.

In luna martie din acest an, procurorii DNA Ploiesti au dispus masura controlului judiciar pe cautiune fata de deputatul Sebastian Ghita, fiind stabilita suma de 13 milioane de euro.

Sursa; hotnews.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: