Home » Business » Cel mai bine păzit secret al farmaciilor: Nu spun ce fac cu medicamentele expirate

Cel mai bine păzit secret al farmaciilor: Nu spun ce fac cu medicamentele expirate

Medicamentele expirate sunt considerate deseuri periculoase. Asa ca, daca aveti in casa medicamente cu termen de valabilitate depasit, nu le aruncati. De ce? Pentru ca polueaza mediul sau pot fi ingurgitate de copii sau animale. Ce puteti face este sa le duceti la orice farmacie din tara, pentru ca farmaciile au obligatia legala de a le prelua de la cetateni. 

Legislatia prevede ca medicamentele expirate provenite de la populatie sa fie „depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, in vederea eliminarii finale, prin incinerare”.

„La momentul de fata nu cunoastem cazuri in care acest articol de lege sa fie aplicat conform”, a declarat pentru WALL-STREET.RO Cosmin Manaila, director de reglementari in Stericycle Romania.

Stericycle Romania este una dintre companiile care se ocupa cu eliminarea deseurilor periculoase si nepericuloase din sectoarele industrial, veterinar, medical si farmaceutic. Compania ofera si servicii de ambalare, colectare si transport a acestor deseuri si are are statii de incinerare in Bucuresti, Cluj si Craiova.

Am incercat sa aflam ce cantitate de medicamente expirate este primita de marile lanturi de farmacii. De asemenea, am vrut sa stim cum sau daca aceste medicamente sunt distruse. Farmaciile nu au fost foarte deschise in raspunsuri.

„Conform legislatiei avem obligatia de a primi de la pacienti medicamente expirate sau deteriorate. Acestea se pot lasa in farmacie si veti primi un proces verbal de predare primire, incheiat intre dumneavoastra si farmacie, in care se va mentiona ca medicamentele se predau in scopul distrugerii. Mai multe informatii nu va putem oferi”, au raspuns reprezentantii farmaciilor Sensiblu.

Nici cei de la Catena nu au furnizat prea mute informatii.

„Medicamentele expirate pot fi predate in farmaciile Catena, pentru distrugere. Pentru restul intrebarilor nu va putem oferi un raspuns”.

De la lantul de farmacii HelpNet nu am putut afla decat ca vom primi un email oficial, care insa nu a mai venit.

Sursa: money.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: