Home » Invatamant » Plăcintă vorbește despre o siguranță, pe care nici ISJ-ul nu o are – Siguranța în școli, o problemă de nerezolvat

Plăcintă vorbește despre o siguranță, pe care nici ISJ-ul nu o are – Siguranța în școli, o problemă de nerezolvat

Astăzi, în cadrul unei ședințe ordinare a Colegiului Prefectural, Gabriela Plăcintă, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, va susține o alocuțiune pe tema siguranței în mediul școlar. Asta în condițiile în care instituția pe care o conduce este păzită la figurat de o firmă de pază și la propriu de paznicul liceului vecin.

Firma căreia ISJ îi achită lunar bani buni pentru servicii de pază nu are personal de pază pe raza ISJ Vaslui, astfel că în cazul unor evenimente grave, nimeni nu ar putea să intervină în timp util. Firma respectivă răspunde doar de sistemul de alarmare prin dispecerat, însă nimeni nu veghează cele 3-4 camere de supraveghere, montate pe holurile ISJ. Pe timpul nopții și în weekend, situația este și mai grea, noroc de faptul că ISJ are curte comună cu Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu”, astfel încât paznicul liceului, deși nu are obligația, veghează pe timpul nopții și în weekend la siguranța birourilor și bunurilor ISJ.

“Noi avem curte comună și l-am rugat pe paznicul liceului să fie atent și la ceea ce se întâmplă în zona inspectoratului”, ne-a declarat Cătălin Ignat, directorul Liceului “Mihail Kogălniceanu”. Situația este total anormală, pentru că un paznic nu ar trebui să slujească la două unități cu personalitate juridică diferite.

În județ, problema siguranței în școli este și mai gravă. Potrivit statisticilor realizate de polițiști, în anul școlar 2015-2016, doar 10% din cele 731 de unități de învățământ păstorite de ISJ Vaslui aveau paznici și 166 erau dotate cu sisteme de supraveghere video. Paza proprie a fost introdusă în 56 de unități de învățământ, la 59 este pază asigurată de firme și 43 beneficiau de pază mixtă. Adăugăm că în planul managerial al Gabriele Plăcintă sunt prevăzute o serie de activități scriptice ce vizează siguranța elevilor. Iată cum sună câteva dintre activitățile pe care și le-a asumat Gabriela Plăcintă pe această linie: “Monitorizarea asigurării securității elevilor în perimetrul școlii și împrejurimi”. Această monitorizare se face “teoretic” în fiecare zi în școală și se evaluează prin grafice de monitorizare de șefa ISJ. Din moment ce doar polițiștii și jandarmii, pot veghea la asigurarea siguranței elevilor în împrejurimile școlii, ne întrebăm ce grafice de monitorizare face șefa ISJ? Ca în orice plan managerial scris doar pentru că trebuie, Plăcintă și-a trecut în planul managerial “realizarea de parteneriate” cu jandarmii și polițiștii, de parcă aceste instituții cu rol în asigurarea ordinii publice nu ar putea acționa în zona școlilor fără “parteneriatul” semnat de Plăcintă. Nu în ultimul rând, pentru a preveni violența în școli, în momentul redactării planului managerial pentru acest an școlar, Gabriela Plăcintă s-a gândit să colaboreze cu fundații și asociații specializate. Care? Când?… Menționăm că în în planul managerial nu există nimic concret, mai ales că în județul Vaslui, în spațiul școlii, au avut loc foarte multe acte de violență grave. (Bogdan Rusu)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: