Home » Social » 19 deținuți din Penitenciarul Vaslui se pregătesc pentru un concurs național de folclor

19 deținuți din Penitenciarul Vaslui se pregătesc pentru un concurs național de folclor

Un număr de 19 deținuți de la Penitenciarul Vaslui se pregătesc pentru a participa, în toamnă, la un concurs național de folclor, aceștia urmând să intre pe scena Muzeului Național al Satului din București cu un dans popular, precum și cu interpretarea unei melodii tradiționale românești.

Pregătiri intense la Penitenciarul Vaslui pentru cel mai important Festival-concurs de Folclor destinat special persoanelor private de libertate. Unitatea de detenție vasluiană, prin specialiștii săi și cu ajutorul unor profesori instructori, va fi reprezentată de 19 deținuți, o parte pentru secțiunea „Dansuri Populare”, iar cealaltă pentru secțiunea „Muzică Tradițională Românească. Pe lângă pregătirile pe scenă în clubul penitenciarului, persoanele private de libertate prinse în acest proiect participă și la diverse întâlniri cu oameni de cultură. O astfel de activitate, intitulată „De vorbă cu personalități locale”, a avut loc la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, unde deținuții au purtat un dialog cu folcloristul și etnograful Dan Ravaru.

Ieșirea în comunitate a persoanelor private de libertate pentru astfel de întâlniri reprezintă o diversificare a activităților derulate în detenție și valorificarea experienței de viață și a modelelor de reușită în plan social a unor personalități recunoscute în plan local. Prin astfel de acțiuni, se urmărește promovarea adevăratelor valori sociale și umane, precum dorința de cunoaștere și perfecționare, munca, studiul, perseverența, corectitudinea și pasiunea. Contactul nemijlocit cu aceste personalități care, prin  efort propriu susținut, au obținut recunoașterea colectivității, precum și prezentarea directă a unor aspecte de viață care le-au marcat acestora existența, pot constitui subiecte de reflecție și pot canaliza resursele individuale ale celor prezenți în scopul adoptării unor conduite acceptate din punct de vedere social”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.

Festivalul-concurs la care vor participa cei 19 deținuți se va desfășura în perioada 5-9 septembrie la Muzeul Național al Satului „D. Gusti” București. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor