Home » Administratie » Numărul alegătorilor din listele permanente din Vaslui, în creștere cu peste 24.000 de persoane față de locale din 2012

Numărul alegătorilor din listele permanente din Vaslui, în creștere cu peste 24.000 de persoane față de locale din 2012

Numărul alegătorilor din listele electorale permanente așteptați la urne în municipiul Vaslui la scrutinul din 5 iunie este mai mare cu peste 24.000 de persoane față de alegerile locale anterioare, ceea ce înseamnă o creștere de 37,8%, astfel încât au fost înființate în plus nouă secții de votare.

Potrivit datelor oficiale comunicate de către Primăria Vaslui, 88.607 persoane figurează, la această dată, în listele electorale permanente pentru alegerile locale din 5 iunie, numărul alegătorilor fiind în permanentă creștere la nivelul municipiului. Drept dovadă, în mai puțin de o lună, în liste au apărut în plus peste 1.700 de cetățeni cu drept de vot, în condițiile în care, la depunerea candidaturilor, erau 86.800 de alegători.

Comparativ cu alegerile locale anterioare din 2012, creșterea este de peste 24.000 de vasluieni cu drept de vot, ceea ce, procentual, înseamnă 37,8% mai mulți votanți trecuți în listele electorale permanente. Asta în ciuda faptului că, așa după cum reiese din datele oficiale ale Direcției Județene de Statistică Vaslui, sporul natural anual la nivelul municipiului reședință este de 250 de persoane, ceea ce, în patru ani, înseamnă aproximativ 1.000 de votanți în plus.

Însă, autoritățile locale vasluiene pun această creștere pe seama faptului că, în ultimii patru ani, foarte mulți locuitori din Republica Moldova, cu dublă cetățenie, română și moldovenească, au fost luați în spații locative din municipiul Vaslui pentru a-și putea face pașaport românesc necesar angajării în spațiul comunitar al Uniunii Europene.

„Întrucât legislația le permite, toți cei care sunt luați în spații de către localnici primesc și documente de identitate pe municipiul Vaslui. Ulterior, așa cum prevede legea, toți acești cetățeni sunt prinși în listele electorale permanente, care sunt reactualizate permanent”, a declarat viceprimarul municipiului Vaslui, Daniel Neacșu.

Creșterea numărului de alegători a condus, automat, și la luarea deciziei înființării a nu mai puțin de nouă secții de vot în plus față de alegerile locale din 2012, ajungând în prezent la 60. Cele mai multe secții nou înființate sunt în zona blocului 32, respectiv la Liceul „Mihail Kogalniceanu” și Școala „Constantin Parfene” nr. 3 Vaslui. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: