Home » Social » Vocea României, Next Star sau X-Factor nu au scăpare – ”Furnizorul” de talente bârlădene

Vocea României, Next Star sau X-Factor nu au scăpare – ”Furnizorul” de talente bârlădene

Cu tenacitate și mult profesionalism, cu tact și muncă enormă, profesoru Dragoș Gheorghiu din Bârlad a făcut să strălucească pe scenă talente bârlădene participante la show-uri precum Vocea României, X – Factor și Next Star. În vară, două eleve ale sale vor concura la Vocea României, după ce în ultimii ani, șapte bârlădeni pregătiți de el au ajuns în finalele sau semifinalele acestor importante concursuri.

Dragoș Gheorghiu a dorit dintotdeauna să facă muzică și a reușit. A absolvit Liceul Militar de Muzică din București, a început Conservatorul la Iași și l-a absolvit la București, la secția Pedagogie muzicală, a dorit să aprofundeze mai mult canto și muzica ușoară și a absolvit apoi și Școala Populară de Artă din Iași. A urmat cursuri de impresariat, manager de proiect și formator muzical, adică tot ce și-a propus în materie de studiu muzical. Bârlădeanul Dragoș Gheorghiu a devenit în ultimii ani un adevărat șlefuitor de talente. A pregătit zeci de interpreți iar rezultatele i-au răsplătit munca. Așa se face că Bârladul a devenit în ultimul timp destul de cunoscut prin prestația copiilor și adolescenților pregătiți de Dragoș Gheorghiu, la concursurile naționale și internaționale de interpretare.

– V-ați dedicat, ani de zile, pedagogiei muzicale și totuși v-ați retras din învățământ unde ați inițiat zeci de elevi în tainele muzicii la Palatul Copiilor din Vaslui, la Școala de Muzică „Nicolae Tonitza” și Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad.

Dragos Gheorghiu cu elevele– Este adevărat. Pasiunea pentru muzică m-a urmărit toată viața. Cred că am dobândit o pregătire muzicală care să îmi permită să formez, la rândul meu, tinere talente. Nu m-am gândit, la început, să devin și impresar, totul a venit pe parcurs. După o activitate destul de bogată în învățământ, în care am obținut rezultate excelente cu elevii, m-am hotărât să înființez o școală privată de canto la Bârlad. Din anul 2012, pregătesc tineri interpreți la nivel de performanță.

– Are Bârladul talente în rândul copiilor și adolescenților?

– Ooo, da! Slavă Domnului! Talente sunt în Bârlad și la Vaslui, în tot județul. Din păcate, talentul nu este suficient. El trebuie dublat de multă muncă, atât la cursurile de canto, dar mai ales acasă, individual. La școala de canto cursanții vin trei ore pe săptămână. În rest, studiază singuri acasă. Dar nu doar munca și talentul sunt ingredientele necesare reușitei în cariera muzicală. Din păcate, se pierd multe talente din lipsă de bani. A face muzică este frumos dar și costisitor. Îmi aduc aminte de un elev pe care l-am pregătit – Mihai Postolache, un copil aflat în plasament familial. A ajuns în semifinala de la Next Star. Are calități vocale, dar nu a putut evolua cum și-ar fi dorit tocmai din cauză că familia nu și-a permis financiar să-l ajute. Eu personal l-am ajutat de câteva ori plătindu-i o parte din cheltuielile cu transportul la unele concursuri, dar nu a fost suficient. E nevoie de un suport financiar continuu din partea familiei. Sunt niște cheltuieli care se fac nu doar pentru achitarea cursurilor, cât mai ales pentru deplasarea și participarea la concursuri, unde se câștigă experiență, poți fi remarcat, și apoi trebuie să ai și o anumită ținută vestimentară care costă.

– Să înțeleg că trebuie să existe o unitate puternică între copil, părinte și profesor, între suportul moral, financiar, talent și coordonare muzicală?

– Exact! Concursurile live sunt importante pentru acești copii care doresc să facă performanță în muzică. Am încercat să le prilejuiesc întâlnirea cu publicul și acasă. De aceea, periodic, organizez spectacole cu circuit închis în diferite locații din oraș, unde publicul este format din părinți, prieteni, apropiați ai copiilor înscriși la școala de canto pe care o conduc. Efectul acestor spectacole este incredibil. Copiii capătă încredere în propriile forțe, se consolidează relația interpret-public și își perfecționează mișcarea scenică. Devin mai siguri și mai dezinvolți, lucruri care-i ajută în spectacolele live, inclusiv în concursuri.

– Care sunt tinerele talente care s-au remarcat în mod special de când fac muzică de performanță alături de dumneavoastră?

– Mă mândresc cu câteva nume care au devenit sau sunt pe cale să devină cunoscute, iar Miruna Diaconescu este unul dintre ele. Miruna a miruna diaconescuparticipat la Vocea României și X- Factor, unde a ajuns în semifinală. A participat la multe concursuri naționale și internaționale de interpretare, iar anul trecut s-a întors de la Festivalul ”Trixie” (Bulgaria), unde a obținut trofeul. Anul acesta, a luat locul I la concursul ”Mărțișor dorohoian” iar la Concursul Internațional ”George Grigoriu” de la Brăila a fost recompensată cu premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. O altă speranță a muzicii bârlădene este Diana Chelaru, participantă și ea, anul trecut, la concursurile ”George Grigoriu”, X-Factor și Vocea României, la fel ca și Alexandra Dodoloi. Anul acesta, Diana și Alexandra s-au calificat pentru participarea (pentru a doua oară) la show-ul televizat Vocea României. O mare realizare profesională a fost calificarea, în acest an, a patru elevi de-ai mei în finala concursului „Mamaia copiilor”. Anul trecut, unul singur s-a calificat, iar în ceilalți ani, n-am avut nici un finalist. Cei patru, calificați anul acesta, sunt Alexandra Dăriescu (6 ani, Vaslui), Maria Mihăilă (6 ani), Răzvan Popa (9 ani) și Bianca Grigore (10 ani), toți din Bârlad. O surpriză pentru mine a fost nu doar calificarea la Next Star, dar mai ales câștigarea acestui concurs, în 2014, de Rose Marie Lanciu. Am ascultat-o pentru prima oară cu zece luni înainte de a participa la acest show televizat. Mama ei a adus-o la audiții și am selectat-o pentru școala de canto. Am simțit că are potențial, dar nu credeam că va ajunge într-un timp atât de scurt, atât de departe. Munca asiduă la cursurile de canto dar și acasă a fost cea care i-a adus această satisfacție, ca și mie de altfel.

– Ce criterii aveți în vedere atunci când alcătuiți repertoriul soliștilor?

– Aleg repertoriile în funcție de vârstă, calități vocale, ambitus, anul de studiu. Este important ca acești interpreți să fie notiști.

– Ce sentimente încearcă un profesor de canto atunci când elevii lui ajung să fie apreciați de o țară întreagă și remarcați în concursurile televizate unde șhow-ul atrage audiență?

Dragos Gheorghiu cu elevele 2 bun– Nu pot să vă explic. Este superb. Sunt momente unice pe care numai un profesor le poate trăi văzând că produsul său muzical este unul de calitate, bine cotat. Faptul că sunt și impresar mă ajută foarte mult și cred că este bine și pentru elevii mei. De patru ani încoace, simt că am pus o amprentă orașului prin rezultatele obținute în țară. Bârladul a început să iasă din anonimat și să fie recunoscut în lumea muzicală prin pepiniera de talente dar și prin performanța acestora.

– Sunteți profesor, dar și părinte. Aveți doi copii. I-ați orientat tot spre muzică?

– Evident! George, băiatul meu cel mic este în clasa a V-a și studiază pianul la Școala de Muzică și Arte Plastice cu profesoara Emilia Mocanu. Îmi doresc să facă muzică și sunt sigur că va merge mai departe pe această cale. Cel mare, Vlad, este în clasa a IX-a și studiază pianul la Colegiul „Octav Băncilă” din Iași. Va urma Conservatorul și se va dedica muzicii ușoare instrumentale.

– Aveți 40 de ani, o experiență muzicală substanțială. Ați studiat mai multe instrumente, pe lângă canto, precum bass fligornul, pianul și chitara. Este vocea cel mai greu „instrument”?

– Vocea este un dar pe care ți-l dă Dumnezeu, dar de care trebuie să ai grijă s-o cultivi pentru a face performanță. Trebuie să exersezi zilnic, să studiezi zilnic, ca să ajungi s-o stăpânești, s-o dezvolți și să-i faci pe cei din jur fericiți. Muzica este un mod de a trăi. Oferă bucurie celor care o ascultă, dar și imense satisfacții celor care o interpretează…

A consemnat MIHAELA NICULESCU

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: