Home » Sport » Bârladul, fief rugbystic al României. Jucători, foști jucători, arbitri și antrenori, alături de suporteri ai sportului cu balonul oval, au sărbătorit sâmbătă 60 de ani de rugby la Bârlad.

Bârladul, fief rugbystic al României. Jucători, foști jucători, arbitri și antrenori, alături de suporteri ai sportului cu balonul oval, au sărbătorit sâmbătă 60 de ani de rugby la Bârlad.

Ziua de sâmbătă a fost una de sărbătoare la Bârlad pentru toți iubitorii sportului cu balonul oval, când pentru a marca împlinirea a 60 de ani de rugby la Bârlad au avut loc o serie de competiții ce au făcut deliciul publicului spectator. Regalul rugbystic a început cu meciuri demonstrative de old boys, la finalul căruia au fost celebrați componenții echipei „Rulmentul” din 1986, cea care a câștigat acum 30 de ani „Cupa României”. Pe Stadionul Rulmentul au fost organizate și competiții de mini-rugby și Turneul final de Rugby în 7 Under 19. Stadionul municipal Fepa a găzduit și el un eveniment deosebit, meciul-test al Naționalei A de Rugby a României care a disputat o partidă de verificare în compania XV-ului Președintelui.

Printre foștii rugbyști bârlădeni care au cunoscut gloria a fost prezent și Ovidiu Tonița, singurul rugbyst român cu cinci participări la Cupă Modială. El a fost cel care a dat lovitura de deschidere la trialul Naționalei. Federația Română de Rugby a României a fost și ea prezentă, prin Haralambie Dumitraș, președintele Federației Române de Rugby și de Florinel Matei, secretarul general al Federației.

Ovidiu Tonița, invitat de onoare

60 de any rugby - old boys24Ovidiu Tonița, monument al rugby-ului românesc, a împărtășit vizibil emoționat sentimentele pe care le trăiește vizavi de rugby-ul bârlădean: „Am avut în primul rând parte de niște oameni extraordinari care m-au ghidat spre acest sport frumos. Vreau să amintesc de domnii Luca Abutoaie, Gelu Cauia și Ioan Harnagea care m-au îndreptat spre această frumoasa carieră, începută la Bârlad. Le mulțumesc lor și tuturor colegilor care m-au ajutat să ajung în primul rând la lotul național. Am parte de amintiri frumoase și emoționante și e ceva extraordinar să te întorci la locul primului pas pe care l-ai făcut, la Bârlad.”

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=iSWenZasVOc&w=560&h=315]

Tonița a oferit fanilor bucuria de a se poza cu el, de a-i strânge mâna și a-l îmbrățișa.

Visăm la următorul Ovidiu Tonița

Zece bârlădeni ne fac să visăm că putem fi martori ai unei carierei la fel de încântătoare precum a lui Ovidiu Tonița, cel numit de președintele FRF „monument al rugby-ului românesc”. Pepiniera barlădeană îi oferă lotului reprezentativei României pe Bogdan Doroftei, Ionuț Neacșu și Robert Neagu (Steaua București), pe Alex Țiglă (CSM București), Ionuț Balaban (Dinamo București), Vlad Zaharia (Timișoara Saracens), Cristi Chirica și Alex Bucur (Baia Mare), Vasile Bălan și Andrei Toader (Poli Iași).

Meci test pentru Naționala României

Pentru a încununa sărbătoarea rugbystică de la Bârlad, Stadionul Municipal a găzduit un meci – test al Naționalei A de Rugby a României, care a disputat o partidă de verificare în compania echipei XV-ului Președintelui. În urma acestui meci – test în care au jucat și bârlădenii, vor fi aleși cei care vor fi incluși în lotul reprezentativ al țării.

Vlad Zaharia, care a cucerit Cupa României cu Timișoara Saracens, a declarat: ”Exact cum face un copil primii pași, așa am pornit și eu la Bârlad să practic rugby. Mulțumesc profesorilor, antrenorilor, mă bucur că iau parte la această festivitate rugbystica și mă bucur să joc după doi ani iar la Barlad”.

60 de any rugby - old boys25Bogdan Dumitriu, președintele RC Bârlad, prevestește un viitor din ce în ce mai frumos al rugbyului bârlădean: “Ultima dată când l-am văzut pe Vlad Zaharia juca pentru Rugby Club Bârlad, iar acum joacă pentru România. Pentru acesta Consiliul Local, Primăria Bârlad, fiecare cetățean al orașului acesta investește în oameni și o parte din rezultate le vedeți aici. Federația Română de Rugby ne este și ea mai mult decât un prieten, decât un partener. Mulțumim de asemenea sponsorilor care din fericire devin din ce în ce mai importanți și încep să realizeze că investiția în oameni este cea care contează și ne aduce glorie.”.

La Bârlad lucrurile se fac așa cum trebuie”

“Va mulțumesc pentru că găzduiți trialul echipei naționale. Este pentru prima dată când vin la Bârlad și e un loc foarte frumos, econferinta 60 de ani rugby o plăcere să vii aici. Ca antrenor principal al României am fost foarte atras de Centrul de Excelență, unde este o bază națională de dezvoltare a rugby-ului și sper că voi putea lua jucători de acolo pe viitor. Din punct de vedere internațional, e un an foarte important pentru rugby-ul românesc pentru că reîncepem cursa de calificare pentru Cupa Mondială, iar meciul acesta e un prilej pentru jucătorii tineri de a ajunge la echipa națională. Faptul că avem zece jucători din Bârlad este extraordinar. Asta arată că la Bârlad lucrurile se fac așa cum trebuie”, a declarat Lynn Howells, antrenorul echipei naționale de rugby.

Și președintele Federației Române de Rugby s-a declarat încântat de activitatea rugbystică de la Bârlad: “Vreau să vă spun că la Bârlad este o mare activitate, este zona unde reușește să se mobilizeze cea mai mare parte de tineri, de copii. Sărbătorim 60 de ani, este o viață de om și sunt mulți oameni care au pus o piatră la temelia rugby-ului românesc și cărora trebuie să le mulțumim,”, a declarat Haralambie Dumitraș.

30 de ani de la obținerea Cupei României

La finalul meciului de old – boys s-au marcat cei 30 de ani scurși de la Câștigarea Cupei României de către echipa “Rulmentul” Bârlad, care a învins în 1986 cu 6-3 pe Remin Baia Mare. Bârlădenii, conduși de antrenorul Florescu, au reușit aceeași performanță și un an mai târziu, când au dispus în finala de Poli Iași, scor 15 – 12.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vfbtLNxXXnU&w=560&h=315]

Cei care au făcut parte din echipa campioană de atunci au primit tricouri, diplome și plachete gravate din partea Primăriei Bârlad.

RC Bârlad, vicecampioană la U19

Stadionul Rulmentul din Bârlad a găzduit sâmbătă și turneul final al Divziei Naționale de Juniori U19 la rugby în 7. Șase echipe au luptat pentru glorie: RC Bârlad, Tomitanii Constanța, CNAV, LPS Suceava, RC Grivița și RCM Galați. Bârlădenii s-au recunoscut învinși în finală de CS Tomitanii, scor 21 – 26.

Dar au fost campionii suporterilor, care i-au încurajat pe întreg parcursul confruntării: “Hai Bârladul!”, “Bârlad, nu uita, ne dorim victoria”, sau “Sunt fericit și mă simt bine, scopul vieții l-am găsit, când te-am întâlnit pe tine”, au răsunat vocile bârlădenilor mândri de favoriții lor. 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vrHmxUI4ZKE&w=560&h=315]

RC Bârlad a ajuns să dispute trofeul după ce a învins în grupă roșie formațiile CNAV cu 33 – 7 și RCM Galați cu 59 – 0. (George PROCA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: