Home » Administratie » O bătrână din Bârlad s-a înconjurat cu șapte tone de gunoaie

O bătrână din Bârlad s-a înconjurat cu șapte tone de gunoaie

Misiune grea pentru Serviciul de Gospodărie Comunală și Locativă din cadrul Primăriei Bârlad. Vinerea trecută, o echipă de asistați social a intervenit pentru igienizarea unei locuințe din buricul târgului. Au fost scoase șapte tone de gunoaie din casa și curtea unei femei de 85 de ani care locuiește singură în strada Hamangiu nr. 4 (în spatele Agenției Locale de Ocupare a Forței de Muncă). Sub pretextul că adună mâncare pentru orătăniile din curte, femeia a reușit să care zilnic de la punctele gospodărești cantități atât de mari de gunoaie încât curtea, locuința și dependințele au devenit foarte greu accesibile, lucru care a îngreunat acțiunea de igienizare.

batrana-gunoaie4Vecinii bătrânei s-au săturat de mizeria strânsă în curtea acesteia, dar cei mai mulți s-au alarmat după ce, în urmă cu câteva luni, s-a produs o explozie la soba de teracotă a bătrânei și au sesizat Primăria Bârlad. Deși sesizarea a fost făcută în luna aprilie, Primăria a acționat abia acum întrucât au fost necesare demersuri la Poliția Locală în vederea identificării posibilelor rude cubatrana-gunoaie2 care să se ia legătura. Direcția de Asistență Socială (DA) din Primărie a început o anchetă cu intenția de a o interna pe femeie la Căminul de bătrâni de la Tutova. Cu toate că a acceptat ca Primăria să-i igienizeze locuința, bătrâna nu a fost de acord să fie internată într-un cămin. Reprezentanții autorităților locale au aflat că femeia, care obișnuiește să adune gunoaie de la containere și să le aducă în gospodăria sa, are un băiat înfiat, stabilit în Cipru, care o ajută financiar deși venitul lunar al femeii este de 1.400 de lei (pensia de urmaș și indemnizația de văduvă de veteran de război). Vecinii consideră că femeia le pune în pericol siguranța și sănătatea, de aceea au sesizat autoritățile pentru a lua măsuri. De cinci ani, de când a rămas văduvă, femeia afectată de boală, singurătate și neputință, nu și-a mai achitat datoriile pentru utilități, așa că locuința sa a fost debranșată de la gaz, electricitate și apă.

În acest caz, există două soluții: va fi internată într-un cămin cu acceptul fiului său, ori în baza unei sentințe civile. Aceste demersuri vor fi făcute dacă în urma unei evaluări psihiatrice se va dovedi că nu are discernământ. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: