Home » Social » Firmele vor primi bani de la stat pentru angajarea de ucenici și stagiari

Firmele vor primi bani de la stat pentru angajarea de ucenici și stagiari

Firmele care vor angaja ucenici și stagiari vor primi pentru aceștia de la stat salariul minim pe economie. Măsura, adoptată de Guvern printr-un proiect de lege, ar putea încuraja oamenii de afaceri din Vaslui, în condițiile în care, în ultimii ani, în județul nostru nu a fost angajat niciun ucenic la locul de muncă.

Piața locurilor de muncă din județul nostru s-ar putea ”dezgheța” în viitorul apropriat dacă firmele ar pune în aplicare măsura luată recent de guvern prin care salariul ucenicilor și al stagiarilor va fi plătit de la stat. Potrivit actului normativ, angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe perioada derulării acestuia, respectiv între unul și trei ani, de o sumă în cuantum de 1125 lei net/lună, echivalentul în lei a 250 euro/lună, din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Finanțarea poate fi făcută din fonduri europene structurale și de investiții – asistența financiară nerambursabilă acordată României, conform legii și cu respectarea condițiilor finanțatorului, și din fonduri publice naționale.

Contractele de ucenicie aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii își produc efectele până la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate, potrivit legislației în vigoare la data încheierilor.
Totodată, Guvernul a decis să acorde angajatorilor câte 1.350 de lei net/lună, adică echivalentul a 300 euro, pentru a stimula încheierea de contracte de stagiu cu absolvenți de învățământ superior. Suma se acordă pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita fondurilor alocate. Măsura va putea fi finanțată din fonduri structurale și de investiții și din fondurile publice naționale aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj. Sumele din bugetul asigurărilor pentru șomaj destinate finanțării acestor măsuri vor fi alocate în limita bugetului aprobat pe 2017 și a estimărilor pe anii următori. Accesarea de fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, se va realiza din Programul Operațional Capital Uman. Contractele de stagiu aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii își produc efectele până la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate.
”Sunt bune aceste două măsuri, în condițiile în care, la nivelul județului nostru, nu există încheiat niciun contract de ucenicie. Pentru a angaja astfel de persoane, trebuie îndeplinite o serie de condiții speciale. În primul rând este vorba de un formator atestat pe care firma trebuie să-l aibă angajat și care să se ocupe de pregătirea ucenicului. Apoi, în final, angajatorul va trebui să apeleze la firme acreditate care să-l testeze pe ucenic și să-i dea acel certificat de calificare la locul de muncă”, ne-a declarat inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, Gheorghe Chirvase.

În ceea ce privește absolvenții de învățământ superior, la nivelul județului Vaslui au fost angajați ca stagiari, în ultimii doi ani, un număr de 18 persoane.

Măsurile adoptate de guvern sunt menite să ducă la scăderea șomajului, dat fiind faptul că ucenicii și stagiarii vor putea fi păstrați de către angajatorul care i-a calificat sau, în caz contrar, își vor putea căuta loc de muncă aferent calificării astfel obținute. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și a Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior va fi transmis Parlamentului, spre adoptare. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor