Home » Social » Piața imobiliară în 2019: prețuri mai mari, tranzacții mai puține

Piața imobiliară în 2019: prețuri mai mari, tranzacții mai puține

Din punct de vedere al vânzărilor de locuințe, anul 2019 înregistrează o statistică negativă. Comparativ cu anul precedent, în primele 7 luni s-a înregistrat o scădere totală cu circa 45.000 de tranzacții.

 

Potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în primele 7 luni ale anului 2018 au fost încheiate 337.091 tranzacții în sector imobiliar. Vânzările din acest an sunt mai puțin cu circa 13%. Astfel, în perioada ianuarie – iulie 2019, în România au fost perfectate 292.473 tranzacții imobiliare. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate în București și Ilfov, Cluj, Timiș și Brașov.

 

în luna iulie 2019, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în București – 8.871, Timiș – 4.974 și Ilfov – 3.822. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Tulcea – 298, Gorj – 297 și Olt – 167, transmite ANCPI.

Preț apartament

Chiar dacă numărul de tranzacții imobiliare este în scădere, prețul unei locuințe este creștere, atât față de luna iunie 2019, cât și față de anul 2018. Creșterea este ușoară, de 2-3%, însă specialiștii imobiliare spun că va urma o scădere a prețurilor.

 

Un alt lucru important de menționat este interesul tot mai mare pentru un apartament central. După ce timp de câțiva ani a avut loc o „evadare” din spațiile urbane aglomerate, acum crește numărul de cereri de locuințe în zone cât mai centrale. Acest fapt este cauzat de experiențele nu foarte pozitive avute în zonele mai puțin populate, printre care lipsa infrastructurii, distanța mare până la grădinițe, școli și alte puncte de interes.

Pentru a analiza oferta din cele mai noi ansambluri rezidențiale din România puteți accesa Korter.ro. Aici veți găsi descrieri și liste de preț din principalele orașe ale țării. Spre exemplu, în București poți vedea oferta de preț de la peste 340 de ansambluri rezidențiale noi. Detalii precum: preț apartament, dotări și finisaje, descriere ansamblului, împrejurimi sunt prezentate în descrierea fiecărui ansamblu.

Ansambluri rezidențiale noi

Ansamblurile rezidențiale noi sunt mai căutate de clienți. Acestea vin cu suprafețe spațioase, precum și cu dotări și finisaje moderne. Este de așteptat ca cerea de locuințe noi să crească

 

Cele mai populare ansambluri rezidențiale noi sunt situate în București, Cluj-Napoca și Timișoara. Astfel, în capitală sunt căutate Complex First Residence Pipera, Complex Mufty Residence sau Complex Liziera. Dintre acestea, cele mai scumpe apartamente sunt în First Residence. Complexul a fost finalizat în anul 2018, iar în prezent mai sunt de vânzare doar apartamente cu 3 camere. Prețul unui apartament, care o suprafață totală între 90-110 mp, pornește de la 139.000 euro + TVA.

Chiar dacă va fi inaugurat doar la sfârșitul anului 2020, Complex Wings din Cluj-Napoca a atras deja numeroși clienți. Apartamentele cu o cameră au fost vândute în totalitate, dar mai sunt disponibile apartamente cu 2 și 3 camere, precum și penthouse și duplex. Prețul de pornire este 1.350 euro/mp, în creștere cu 100 de euro față de începutul anului 2019.  

Pentru a compara oferta pentru apartament nou vs. apartament vechi, accesează Flatfy.ro. Aici vei găsi anunțuri de vânzare apartament, casă, teren pentru construcția unei case, dar și terenuri agricole.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: