Home » Social » Vasluienii care trăiesc în orașe au șansa să cumpere mâncare sănătoasă din piețele județului

Vasluienii care trăiesc în orașe au șansa să cumpere mâncare sănătoasă din piețele județului

de Dănuț CIOBANU

Peste jumătate din spațiile de vânzare din piețele din municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești sunt alocate țăranilor. La această dată, micii producători dețin 76% din tarabele din Piața Agroalimentară Huși, 67% din spațiile de vânzare din Piața „Mică” Bârlad și 56% din Piața Centrală Vaslui. În acest an, 1.650 de țărani au primit atestate de producător, pentru a putea vinde în piețe. Cei mai mulți sunt legumicultori din Pogonești, Coroiești, Solești, Stănilești, Ivești și Huși.

Producătorii agricoli din județul Vaslui au porțile larg deschise în principalele piețe din centrele urbane. În ultimele luni, Direcția pentru Agricultură Județene (DAJ) Vaslui a desfășurat o serie de controale în teren pentru a constata dacă producătorii agricoli beneficiază de spații de vânzare. Conform legislației în vigoare, procentul de alocare a spațiilor de vânzare în piețele agroalimentare pentru producătorii agricoli trebuie să fie de minimum 40% din totalul spațiilor de comercializare existente. Micii fermieri au arondate cele mai multe spații de vânzare în Piața Agroalimentară Negrești, unde dețin 80% din tarabele existente.

În Piața Agroalimentară Huși, procentul de alocare al spațiilor de vânzare către țărani este de 76% din totalul spațiilor de comercializare înregistrate. Și în cele două mari piețe din municipiul Bârlad, producătorii agricoli atestați beneficiază de spații pentru a-și comercializa produsele obținute în ferme. Astfel, procentul de alocare al spațiilor de vânzare este de 48,70% în Piața Agroalimentară „SF. Ilie” și 68,96% în Piața Agroalimentară „Mică”, din totalul spațiilor de comercializare existente.

Nu în ultimul rând, în Piața Agroalimentară Centrală Vaslui procentul de alocare a spațiilor de vânzare este de 56,70% din total spații de comercializare existente, iar în Piața Traian producătorii au la dispoziție 55,12% din totalul spațiilor existente.

Peste 1.600 de fermieri au primit atestate

DAJ Vaslui a acordat în acest an 1.650 de avize consultative pentru exercitarea activităților de comerț au amănuntul în zonele publice. În baza acestor avize, primăriile eliberează atestate de producător, documente cu care țăranii dovedesc că sunt producători și nu intermediari. Cei mai mulți fermieri care au primit avize provin din sectorul legumicol, din zone precum Pogonești, Coroiești, Solești, Stănilești, Ivești și Huși. De asemenea, au fost eliberate atestate de producător și pentru cultura mare, pomi fructiferi, viță de vie etc, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Pentru a elibera aceste documente, DAJ Vaslui a verificat în prealabil, în teren, existența culturilor agricole care au fost declarate de fermieri.

Atestatul de producător este valabil șapte ani de la data emiterii și cuprinde datele personale ale producătorului. Atestatul este însoțit de un carnet de comercializare care are șapte file nedetașabile, aferente pentru structura de culturi pentru fiecare an. Cum structura de culturi se schimbă anual, producătorii agricoli trebuie să obțină un aviz consultativ pentru fiecare an de comercializare.

Ce spune legea?

Conform Legii nr. 145 din 21 octombrie 2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, pentru exercitarea activităților de comerț cu amănuntul în zonele publice, este obligatorie organizarea de spații de vânzare distincte și semnalate corespunzător, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obținute din propria fermă/gospodărie.

În cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/ întreprinderi individuale/întreprinderi familiale, administratorii piețelor asigură accesul în piață pentru comercializarea produselor agricole în baza adeverinței emise de către primăria în a cărei rază administrativ-teritorială se află propria gospodărie. Adeverința prevede suprafața de teren agricol și/sau efectivele de animale pe care le deține/exploatează și structura de culturi și avizul consultativ emis de către una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: