Home » Invatamant » Majorarea burselor pentru elevii bârlădeni, subiect de dispută între consilierii locali

Majorarea burselor pentru elevii bârlădeni, subiect de dispută între consilierii locali

S-a discutat mult și cu accente ascuțite, vineri, 30 august, în Ședința ordinară de Consiliu Local, pe seama cuantumurilor burselor sociale, de merit, de performanță și de studiu ale elevilor bârlădeni din învățământul preuniversitar de stat.

Lupta electorală între partidele reprezentate în Consiliul Local Bârlad îi are drept câștigători, de această dată, pe elevi, care vor primi burse mai mari începând cu noul an școlar.

Astfel, bursa socială va fi de 80 lei, la fel ca aceea de studiu, bursa de merit va avea o valoare de 90 lei, iar performanțele școlare vor fi răsplătite cu 150 lei. Până acum, bursa socială și cea de studiu erau de 50 lei, bursa de merit de 60 lei, în timp ce bursa de performanță era de 80 lei.

Cum s-a ajuns la noile valori? Povestea începe în ședința comisiei de Buget – Finanțe de miercuri, 28 august, când consilierii PSD au susținut că este nevoie de o creștere a cuantumurilor burselor pentru anul școlar 2019-2020, așa cum s-au exprimat și în urmă cu un an.

Nemulțumiți de propunerile formulate de inițiatorul proiectului (primarul Dumitru Boroș), care vizau o creștere nesemnificativă a burselor, consilierii PSD au adus un amendament la acest proiect, pe care l-au și înregistrat, conform legii, în preziua ședinței. Amendamentul cu pricina propunea ca bursa socială să aibă o valoare de 70 lei, cea de merit de 80 lei, bursa de performanță urma să fie 130 lei și cea de studiu, 170 lei.

Dar, ce să vezi, surpriză! La mapa cu proiectele ce trebuiau să fie supuse la vot au apărut cu totul și cu totul alte sume. Explicația: și colegii din PNL au depus un amendament pentru majorarea burselor, imediat după cel al colegilor din PSD. La mai bine de un an de la solicitarea consilierilor PSD privind creșterea substanțială a burselor pentru elevi, cei de la PNL au conștientizat (într-o perioadă cu încărcătură electorală!), că e cazul ca, de exemplu, bursa de performanță să se dubleze față de anul trecut.

Consilierii au votat, în cele din urmă, cuantumurile burselor stabilite prin amendamentul liberalilor, burse care aveau o valoare ceva mai mare decât cele propuse de PSD.

La nivelul municipiului Bârlad, 824 de elevi vor beneficia de cele patru categorii de burse, iar efortul bugetar lunar pentru plata acestora va fi de 75. 450 lei. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: