Home » Administratie » Noi reguli pentru comercianții vasluieni care vând produse din campaniile promoționale
74646501 - businessman on blurred background holding sales icons in his hand 3d rendering

Noi reguli pentru comercianții vasluieni care vând produse din campaniile promoționale

Comercianții care rămân pe stoc cu produse din diverse campanii promoționale, etichetate ca atare, sunt obligați să păstreze aceleași condiții de discount sau premiere dacă vor să vândă acele produse și după expirarea campaniei respective.

Obligația este prevăzută într-un ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care are drept scop informarea consumatorilor de către operatorii economici cu privire la continuarea comercializării produselor ce au făcut obiectul campaniilor promoționale sau vânzărilor cu prime.

Vizați sunt toți comercianții care dețin stocuri de produse ce conțin etichete explicite cu informații referitoare la campaniile promoționale din care fac parte (de exemplu, produse alimentare de tipul brânzeturi, ciocolată ori băuturi carbogazoase).

Aceștia trebuie să solicite acordul ANPC dacă doresc să continue comercializarea produselor și după finalizarea campaniilor promoționale. După obținerea acordului, cu respectarea condițiilor stabilite de ordinul ANPC, produsele vizate vor putea fi vândute numai însoțite de o plachetă eliberată de Autoritatea Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Pe întreaga durată cât va fi prelungită perioada de comercializare a produselor aflate la promoție, clienți vor beneficia în continuare de prețuri cu discount și de premii, pentru că operatorii economici sunt obligați să suplimenteze și stocurile de premii.

Reprezentanții ANPC spun că, în urma controalelor efectuate, au observat de multe ori practici comerciale înșelătoare ale agenților economici, care nu informează consumatorii în mod corect, complet și clar despre produsele și serviciile pe care le oferă în cadrul companiilor promoționale pe care le derulează.

Astfel, nu de puține ori s-a întâmplat ca vasluienii să fie induși în eroare de prețurile cu discount de la rafturi, iar, odată ajunși la casă, să constate că trebuie să plătească mai mult, explicația vânzătorilor fiind că promoțiile au expirat.

Pe de altă parte, există multe reclamații făcute la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor de oameni care au câștigat premii după ce au achiziționat diverse produse aflate în campanie promoțională, dar, atunci când și-au revendicat câștigul, li s-a spus că premiile s-au terminat și că pot încerca la alte magazine care comercializează aceleași produse.

Tot inspectorii ANPC au întâmpinat multe situații în care au descoperit în magazine produse cu etichete promoționale din campaniile pascale, care erau vândute de Crăciun, la prețuri stabilite de comercianți, fără niciun discount.

Reprezentanții ANPC susțin că astfel de practici sunt ilegale și se sancționează cu amenzi de la câteva sute la câteva mii de lei.

Urmare a noului ordin, clienții vor putea cumpăra la prețuri corecte produsele aflate la promoție. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: