Home » Social » Două noi taxe la Bârlad, pentru iubitorii de câini: una pentru adopția la distanță, cealaltă pentru revendicarea patrupedelor

Două noi taxe la Bârlad, pentru iubitorii de câini: una pentru adopția la distanță, cealaltă pentru revendicarea patrupedelor

În curând, bârlădenii care vor dori să adopte un câine de la distanță sau să-și revendice patrupedul prins și dus la padocul public, vor trebui să achite o taxă.

Astfel, potrivit unei hotărâri de consiliu local care urmează să fie validată de Prefectură, iubitorii de animale vor trebui să scoată din buzunare 5,5 lei (1,17 euro) pe zi și 165 lei (35 euro) pe lună, ca să adopte un animal la distanță. Aceleași sume sunt valabile și pentru aducerea acasă a câinelui capturat de pe stradă.

Cele două taxe sunt legale, însă nu au funcționat până acum, pentru că la Bârlad nu fusese concesionat serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân, între Primărie și diferite ONG-uri care s-au ocupat de această problemă existând doar un contract de colaborare.

Deocamdată nu se cunoaște beneficiarul direct al sumelor care au fost stabilite în baza Hotărârii de Guvern 1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Banii ar putea intra fie în contul Primăriei, fie în cel al Asociației „Sprijină câinii”, care a câștigat concesionarea serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpâni din Bârlad.

Cert este că, deși măsura este benefică și ar putea responsabiliza cetățenii care cresc câini pe lângă bloc și care consideră că a îngriji un animal înseamnă doar a-l hrăni cu resturi, taxele sunt destul de piperate pentru îndrăgostiții de animale, cu venituri modeste, de regulă.

Ar fi de dorit ca, în cazul în care câinii cu stăpân care apar pe străzi nu sunt bine îngrijiți, a doua revendicare să nu mai fie permisă și, în plus, această solicitare să fie permisă numai pentru animalele microcipate.

Sperăm că revendicarea câinilor să se facă doar de către stăpâni responsabili, care au grijă cu adevărat de sănătatea animalelor, incluzând aici deparazitarea și vaccinarea acestora. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*