Home » Politic » Vasluienii mai au 7 zile la dispoziție să se înscrie pentru a vota la prezidențiale în străinătate

Vasluienii mai au 7 zile la dispoziție să se înscrie pentru a vota la prezidențiale în străinătate

Cei care nu se vor afla în țară la scrutinele din luna noiembrie pot să se înregistreze online, pe site-ul https://www.votstrainatate.ro, pentru a vota în afara granițelor.

Vasluienii se pot alătura astfel celor peste 18.300 de români care și-au exprimat deja intenția de a vota în străinătate, la alegerile pentru Președintele României din 10 și 24 noiembrie 2019.

Procedura de înscriere nu este deloc una complicată. Mai exact, persoanele interesate trebuie să completeze formularul online de la secțiunea „Înscriere pentru vot la secție în străinătate” cu numele, prenumele, CNP-ul, adresa de e-mail și numărul de telefon valid, în format internațional.

De asemenea, este nevoie ca toți cei care vor să voteze peste hotare să menționeze țara, localitatea și numele corect al subdiviziunii teritoriale (de exemplu, regiune, prefectură, land sau insulă).

Nu în ultimul rând, este necesară copia scanată sau fotografia actului de identitate valid pentru a putea finaliza înscrierea.

De reținut este faptul că, prin completarea acestui formular, vasluienii care își exprimă dorința să voteze în afara granițelor la alegerile prezidențiale urmează să fie radiați pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscriși automat în lista electorală permanentă din străinătate.

Potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, până în prezent au fost înregistrate 17.400 de cereri pentru a fi înființate secții de votare la peste 100 de cetățeni pe localitate sau pe grupuri de localități. Acesta a menționat că există posibilitatea ca termenul limită de înregistrare să fie prelungit cu maximum 4 zile (de la 11 până la 15 septembrie inclusiv), pentru ca și românii aflați în concediu în țară, în această perioadă, să se poată înscrie ca votanți prin corespondență.

„Secțiile de votare se înființează în afara misiunilor diplomatice cu acordul autorităților din statul gazdă și trebuie demarate proceduri de acreditare a altor secții.”, a declarat președintele AEP, care a precizat că, pe parcursul unei singure ore, 600.000 de cetățeni se pot înregistra pe platforma https://www.votstrainatate.ro.

În ceea ce privește numărul celor care doresc să se înscrie ca alegători în străinătate prin corespondență, acesta este acum de aproximativ 18.750 persoane. Este vorba despre cetățeni români cu drept de vot, care locuiesc în străinătate și dețin toate documente valabile de ședere din partea statului respectiv, și care solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot, la adresa lor de corespondență.

La secțiile de votare din străinătate, românii își vor putea alege favoritul în cursa pentru prezidențiale în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie 2019, respectiv 22, 23 și 24 noiembrie 2019. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: