Home » Social » VIDEO Iubitorii de muzică clasică din Bârlad au ratat un concert de zile mari din cauza mediatizării slabe

VIDEO Iubitorii de muzică clasică din Bârlad au ratat un concert de zile mari din cauza mediatizării slabe

Concert unic la Bârlad. Regalul muzical susținut joi seara de Camerata Regală a fost un eveniment cultural cu care bârlădenii nu se vor mai întâlni prea curând.

Din păcate, din cauza promovării insuficiente a concertului, acesta nu a putut fi urmărit de bârlădenii cu adevărat melomani, care și-ar fi dorit să fie prezenți în sala Teatrului „Victor Ion Popa”. Doar 300 de spectatori au avut șansa de a asculta două ore de muzică clasică în condiții tehnice desăvârșite, iar alți 150 au putut urmări evoluția Cameratei Regale afară, pe scaune, în fața unui ecran montat în fața teatrului.

Cei 20 de instrumentiști ai Cameratei Regale au interpretat ireproșabil partiturile, sub bagheta talentatului dirijor Constantin Grigore. Pentru concertul de la Bârlad, organizat în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, Camerata Regală a inclus în repertoriu: „Mica serenadă” („Eine Kleine Nachtmusik”), de W. A. Mozart, Suita Sf. Paul, de Gustav Holst și „Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi. Partitura lui Antonio Vivaldi a fost interpretată magistral de violonista germană Rebekka Hartmann. Artista, în vârstă de 38 ani, a vrăjit publicul prezent în sală cu talentul său incontestabil, dar și cu acordurile viorii Stradivarius, creată de celebrul lutier italian în 1675, cu trei ani înainte de a se naște Antonio Vivaldi. Rebekka Hartman a studiat muzica la Munchen și apoi la Los Angeles. Este specialistă în muzică preclasică, dar și în muzică romantică și contemporană. A înregistrat de curând un CD cu orchestra din Salzburg, iar luna viitoare va concerta în Japonia. Prestația artistei germane care și-a câștigat dreptul de a cânta cu o vioară Stradivarius a impresionat publicul bârlădean, care a aplaudat îndelung, inclusiv după bis-ul de la final. La rândul său, violonista a fost încântată de calitatea auditoriului.

„Am perceput publicul din sală drăguț, curios și interesat. A contat enorm pentru mine, pentru că s-a creat o atmosferă minunată, în care am putut să mă desfășor.”, a spus Rebekka Hartman.

Spectatorii, impresionați de profesioniștii de pe scenă

Printre cei care au fost fascinați de violonista germană s-au numărat și elevi ai Școlii de Artă „Nicolae N. Tonitza”, prezenți la concert. Unii dintre ei, precum Tudor Macovei, a ținut să se fotografieze cu ea, dar și cu dirijorul Cameratei, pentru că și el își dorește să devină dirijor. Cei câțiva profesori care au avut șansa de a asista la concert în spatele orchestrei au avut numai cuvinte de laudă.

„Ca profesor de vioară, nu am putut decât să savurez fiecare minut al evoluției violonistei Rebekka Hartman, care a cântat perfect. Este perfecțiunea întruchipată. A fost, într-adevăr, un concert de excepție, cu profesioniști în adevăratul sens al cuvântului. I-am văzut și înainte de concert, la repetiții, dar și cu câteva minute înainte de a intra pe scenă, când încă mai repetau. Asta înseamnă să fii un muzician profesionist. Ceea ce s-a întâmplat pe scena teatrului din Bârlad joi este un eveniment muzical de referință.”, a mărturisit, pentru Est News, profesorul Dorel Andrei.

Evoluția Cameratei Regale și cea a solistei din Germania pe scena Teatrului „Victor Ion Popa” l-au mulțumit pe deplin și pe dirijorul Constantin Grigore, care i-a felicitat din priviri, chiar pe scenă, sala având un efect magic. Nu întâmplător, programul a fost prelungit, atât printr-un bis al solistei germane, cât și cu două partituri celebre (un vals și un tango), oferite publicului pentru căldura și interesul de care au dat dovadă.

Chiar dacă nu a fost prezent pe scenă, Doru Marin, directorul artistic și scenograful evenimentului memorabil, a coordonat totul din spatele scenei. El este bârlădeanul căruia i se datorează în mare parte organizarea concertului Cameratei Regale la Bârlad.

„Ultima oară când am urcat pe scena Teatrului „Victor Ion Popa” a fost în 1981, la o serbare școlară. Nu am visat vreodată că mă voi întoarce pe această scenă în calitate de regizor artistic și director multimedia. Iată că, după 25 de ani de când am plecat din Bârlad, hazardul a pregătit o surpriză pentru mine și încă una foarte frumoasă. Am fost primiți cu căldură de autoritățile locale, dar și de conducerea Teatrului. Țin să mulțumesc echipei tehnice de la Bârlad, care s-a ridicat cu profesionalism la nivelul concertului Cameratei Regale.”, a declarat Doru Marin pentru Est News.

Oficialitățile, invitații care lasă locuri libere la evenimente

Un asemenea eveniment ar fi trebuit urmărit de multe sute de bârlădeni. Era de dorit ca parcul teatrului să fie plin de spectatori, dar cu greutate s-au ocupat și scaunele puse special în fața teatrului, asta din cauza unei publicități foarte slabe. Profesori, oameni de cultură, melomani, toți iubitori ai muzicii clasice, obișnuiți cu sala de concerte atât în țară cât și în străinătate, nu au avut privilegiul de a asculta concertul în sala de spectacol, întrucât invitațiile au fost împărțite de Primărie, cu precădere așa-ziselor oficialități. Nu știm câte dintre acestea se pricep la muzică, dar știm și că Primăria face aceleași greșeli impardonabile de ani la rând. Se face de râs, anunțând că intrarea este gratuită, când, de fapt, are acces în sală mereu același public „oficial”. Mai mult, din cauza unui oficial nepunctual, artiștii au fost nevoiți să aștepte 20 de minute, concertul începând cu întârziere. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: