Home » Social » Crescătorii de animale din 24 de UAT-uri riscă să piardă subvențiile pe pășune

Crescătorii de animale din 24 de UAT-uri riscă să piardă subvențiile pe pășune

O parte din primăriile județului Vaslui nu mai au timpul necesar pentru întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale.

Conform legislației în vigoare, amenajamentele trebuie finalizate până la data de 31 decembrie 2019. Fără aceste documente, crescătorii de animale din UAT-urile fără amenajamente pastorale nu vor mai primi subvenții din fondurile europene pentru pășune.

„Până la această dată sunt 35 de amenajamente finalizate și 13 în lucru. Multe comune au studiile pedologice necesare la proiecte, dar nu au finalizat măsurătorile cadastrale. Toți primarii știu de termenele legale. Sunt 24 de UAT-uri care nu au dat niciun semn că vor să facă proiectele. Noi am fost în aceste comune și am vorbit cu primarii. Sunt comune care nu au animale și nu utilizează pășunile, iar în alte comune islazurile nu ajung. Subvenția de la APIA pentru un hectar de pășune este în valoare de 600 lei.”, a spus Aurel Ghineț, director adjunct al Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Amenajamentele se întocmesc de către DAJ Vaslui, în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Vaslui și primării.

Proiectele se realizează conform OG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente, urmărindu-se îmbunătățirea producției calitative și cantitative de furaje.

Fac un apel la primării să facă aceste proiecte, pentru că amenajamentul pastoral este un document necesar la închirierea pășunilor. Lipsa acestor documente face ca o parte din pășuni să fie abandonate, iar altele să fie supraîncărcate cu animale. Fără o îngrijire a pășunilor, covorul ierbos s-a degradat, au crescut arbuști pe islazuri, iar animalele nu au hrană suficientă.”, a mai spus Aurel Ghineț. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: