Home » Social » Directorul Școlii Gimnaziale din Pogana, dat afară pentru că a spus lucrurilor pe nume?

Directorul Școlii Gimnaziale din Pogana, dat afară pentru că a spus lucrurilor pe nume?

Profesorul Ion Dobrin a fost demis în cel mai josnic mod și îl bănuiește pe primar că s-ar afla în spatele acestei decizii.

Ion Dobrin a aflat pe 6 septembrie, cu trei zile înainte de începerea anului școlar, că a fost destituit, atunci când au venit în școală inspectorul de management, împreună cu Florin Chirilă, noul director numit de Inspectoratul Școlar Județean.

„ Aveam oarece informații neoficiale că voi fi dat afară din funcția de director, așa că, precaut, am mers la Inspectorat pentru a solicita să predau la plata cu ora. Nu mi-a spus nimeni nimic dintre reprezentanții ISJ, ar fi fost civilizat să mi se spună că urmează să eliberez funcția de director. Aș fi înțeles. Mi s-a părut atât de penibil să primesc decizia cu trei zile înaintea anului școlar, încât am avut impresia că nu mă aflu în mileniul III, ci undeva în anii ’50. Vă spun sincer că am ajuns să-mi fie teamă să mai spun ceva. Am muncit din suflet ca director al Școlii Pogana, ca fiu al locurilor, și nu am suferit niciodată de „boala funcțiilor. M-am întors la catedră în Măscurei, ca profesor de limba română. Oriunde un profesor își poate pune amprenta, pentru că omul sfințește locul.”, a declarat Ion Dobrin pentru Est News.

Acesta era detașat cu delegație la Pogana, pe postul de director, iar surse din școală ne-au comunicat că a fost un director corect și muncitor. Din păcate, neputința de a ajunge la un numitor comun cu primarul, Marcel Gîfu, a generat o serie de conflicte care au mocnit, iar în iulie au izbucnit. Profesorul Ion Dobrin mărturisește că cei din conducerea ISJ i-au recomandat să încerce să aibă o bună colaborare cu edilul comunei Pogana, dar, din păcate, oricât a încercat, fostul director nu a reușit să realizeze o punte de legătura între el și Marcel Gîfu.

„Am fost deschis și sunt deschis la colaborări, dar primarul din Pogana confunda colaborarea cu subjugarea.”, a mai adăugat directorul destituit.

Ion Dobrin spune că decizia de a fi înlăturat de la conducerea școlii din Pogana, al cărui ordonator de credit era primarul, a încolțit în mintea lui Gîfu de multă vreme, dar mai cu seamă din luna iulie, când directorul a cerut edilului câteva explicații în legătură cu factura la energia termică, emisă pe numele grădiniței din Pogana.

Pentru că a observat că valoarea facturii era foarte mare, fostul director a cerut Enel o verificare, dar și prezentarea facturilor din ultimii doi ani, de când a venit ca director la școala din comună. Cele explicate de Enel l-au bulversat. Așa a aflat că factura emisă pe numele grădiniței cuprinde și consumul de curent din Căminul Cultural. Concret, încă din 2007, Căminul Cultural era racordat ilegal, abuziv, la rețeaua de alimentare cu energie a grădiniței.

Directorul a mers să discute cu primarul Gîfu, dar acesta nu a stat la discuție și nici nu a fost de acord ca, în compensare, Primăria să cumpere lemne pentru unitatea școlară. Această cerere a pus capac, se pare, răbdării edilului Pogana, care a considerat că s-a umplut paharul.

Ion Dobrin a încercat să discute cu primarul și despre alte situații delicate, lucruri care treptat, treptat l-au agasat în mare măsură pe Gîfu, primarul care a făcut nunta fetei folosindu-se de curtea, clasele și holurile școlii.

Fostul director acuză, primarul nu recunoaște nimic

Fostul director Dobrin a avut discuții cu neînfricatul Gîfu și atunci când și-a pus fata contabilă cu jumătate de normă la Școala din Pogana, în condițiile în care tatăl său era ordonatorul de credit.

„Mi s-a spus că nu este ilegal și drept să vă spun nu știu adevărul, dar imoral a fost, ca domnul primar să își angajeze fata ca și contabil în școală, cu jumătate de normă, și să o mențină cu funcție pe statul de plată până în mai. Cred că l-am deranjat și atunci când i-am propus ca în școală să construim patru grupuri sanitare. Două pentru profesori și două pentru primărie. Știți că primăria Pogana nu are nici până la această oră un grup sanitar? Ei bine, domnul primar nu a fost de acord și a rămas ca și până acum, angajații primăriei și contribuabilii să folosească WC-ul cadrelor didactice din Școala nr. 1 Pogana. Sunt convins că toate aceste lucruri pe care i le-am spus, nicidecum din răutate, l-au determinat în cele din urmă să propună plecarea mea de la conducerea școlii din Pogana. Eu sunt un idealist. Cred că e bine să facem lucruri bune pentru a trăi într-o lume mai bună. Instituția școlară a județului avea un prestigiu și poate pentru asta am muncit și eu, dar mi se pare josnic ca Inspectoratul să execute ordinul unui primar.”, a mai menționat Ion Dobrin.

Surse din Școală ne-au informat că nimeni dintre cadrele didactice din Pogana nu a dorit să fie numit director al Școlii Gimnaziale nr. 1 din localitate. Asta pentru că oamenii sunt conștienți că nu vor putea colabora cu primarul Marcel Gîfu oricât și-ar dori, și că vor fi nevoiți să fie părtași la ilegalități ca să-și mențină funcția.

Ion Dobrin a declarat reporterului Est News că i se pare că domnul Florin Chirilă, numit săptămâna trecută director al Școlii Gimnaziale nr. 1 Pogana (fost profesor la Liceul Tehnologic „Petru Rareș” din Bârlad ) este o persoană în regulă și îi dorește mult succes în misiunea responsabilă pe care o are de îndeplinit, ca director al unei unități școlare din mediul rural.

Contactat telefonic, primarul Marcel Gîfu nu a recunoscut niciuna dintre acuzațiile care i se aduc de către fostul director al Școlii, Ion Dobrin. Acesta a precizat că nu știe cine a racordat ilegal Căminul Cultural la rețeaua electrică a grădiniței și că nu are nicio implicare în demiterea directorului școlii.

„Vă dați seama că eu nu pot influența Inspectoratul Școlar Județean. Nu din cauza mea a fost destituit. Eu m-am supărat foarte mult pentru că dumnealui a cheltuit 80.000 lei pentru școală, depășind foarte mult bugetul alocat. În rest, nu am avut nicio influență în luarea deciziei Inspectoratului. Am înțeles că Ion Dobrin nu a obținut un calificativ care să îi permită rămânerea la conducerea școlii, în urma evaluării a primit doar calificativul „Bine.”, a declarat, pentru Est News, primarul Marcel Gîfu.

De ce a obținut un calificativ mai mic, răspunsul ni l-a dat chiar profesorul Ion Dobrin: „Mi-au fost luate 4 puncte pentru că nu am adus la cunostință Inspectoratului faptul că primarul Gîfu a organizat nunta feteiîn Scoala din Tomesti, aflată în subcoordonarea mea. Acesta a fost motivul depunctarii mele, precizat de doamna Inspector General, Gabriela Placintă.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: