Home » Social » Județul Vaslui, pârjolit de incendiile de vegetație! 35 intervenții ale pompierilor în ultima săptămână

Județul Vaslui, pârjolit de incendiile de vegetație! 35 intervenții ale pompierilor în ultima săptămână

Peste 35 incendii de vegetație uscată au fost înregistrate în ultima săptămână în județ. Zonele afectate sunt cele preponderent agricole, cum ar fi Valea Prutului, unde fermierii dau foc intenționat la resturile vegetale. Pe lângă unele pagube materiale, cum ar fi distrugerea unor utilaje agricole ori recolte, echipajele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui cheltuiesc foarte multe resurse financiare pentru lichidarea unor astfel de incendii.
Județul Vaslui a intrat în era incendiilor de vegetație, una specifică perioadei secetoase și a celei de pregătire a terenurilor agricole pentru însămânțările de toamnă. Dovadă sunt cele peste 35 de incendii sesizate și la care au intervenit, doar în ultima săptămână, pompierii militari.
În majoritatea cazurilor, acestea sunt provocate intenționat de către fermierii care doresc să scape de resturile vegetale într-un mod economicos. Numai că, din păcate, flăcările sunt scăpate de sub control și acestea cuprind și zonele învecinate, atunci cerându-se ajutorul pompierilor.
”În ultima perioadă, nu există zi în care să nu avem câte șase-șapte intervenții la incendii de vegetație uscată. Avem înregistrate și pagube materiale importante, cum ar fi două combine agricole la Murgeni și Pogonești, precum și o recoltă întreagă de porumb de pe o suprafață de 12 hectare în zona Ghermănești.”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu.
Din fericire, în urma incendiilor de vegetație din această toamnă nu au existat victime omenești și nici persoane care să fi suferit arsuri. Însă, costurile cu intervențiile pompierilor sunt foarte mari, fără a mai lua în calcul faptul că echipajele care merg în astfel de misiuni sunt blocate pentru intervale mari de timp. (Ionuț PREDA)  

About Tehno Redactor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*