Home » Administratie » Lâna de la peste 150.000 oi din județul Vaslui nu are căutare pe piață

Lâna de la peste 150.000 oi din județul Vaslui nu are căutare pe piață

Crescătorii de ovine din județul Vaslui care au animale din rasele Caracul și Țurcană nu își pot comercializa producția de lână. Dintr-un efectiv total de 300.000 capete, peste 60% de oi din cele două rase nu au căutare pe piață.
„Acești fermieri stochează lâna și așteaptă să o vândă mai târziu. Din păcate, lâna grosieră din rasele Țurcană și Caracul este mai puțin întrebată. În acest moment, cei care colectează sunt puțin blocați. Puctul de la Tutova a dat la export o cantitate de 67 tone de lână: 45 tone în Anglia și 22 tone în Serbia. La Tutova, capacitatea maximă de stocare este de 300 tone și colectează lână din mai multe județe. Ei colectează lâna în funcția de posibilitățile de valorificare.”, a spus Aurel Ghineț, director adjunct al Direcției pentru Agricultură Județene Vaslui.
Perioada de înscriere a crescătorilor de animale în registrul unic pentru accesarea programului în anul 2019 s-a încheiat pe 28 martie.
Până la sfrâșitul lunii martie s-au înscris în program un număr total de 125 crescători de ovine locali: 110 persoane fizice care dețin atestat de producător, o persoana fizică autorizată, 13 întreprinderi individuale și o stațiune de cercetare.
Din fermierii înscriși în program, 20 de persoane au depus documente justificative de valorificare a lânii către un centru de colectare sau un intermediar agreat. Este vorba despre comercializarea unei cantități totale de 37.660 kilograme (kg) lână: 1.250 kg din rasa Țigaie, 28.871 kg din rasa Merinos și 7.539 kg lână din alte rase.
Pentru obținerea ajutorului de minimis, fermierii trebuie să valorifice lâna până la 30 septembrie 2019, iar depunerea documentelor justificative să se realizeze până la 1 noiembrie 2019 inclusiv. Valoarea sprijinului financiar acordat în acest an este de 2 lei/kg pentru lâna comercializată. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: