Home » Invatamant » Peste 950 de familii sărace au rămas fără bani din cauza copiilor chiulangii 

Peste 950 de familii sărace au rămas fără bani din cauza copiilor chiulangii 

de Dănuț CIOBANU

Elevii din județul Vaslui care au lipsit de la școală au lăsat fără alocație de susținere 966 de familii. În total, școlarii din familiile beneficiare au contabilizat în anul 2018-2019 un număr total de 1.869 absențe nemotivate. Suspendările și diminuările de alocații pentru susținerea familiei se ridică la o sumă totală de 114.457 lei. Sprijinul financiar se acordă familiilor care realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 530 lei.

Sute de familii din județul Vaslui și-au pierdut alocațiile de susținere din cauză copiilor care au înregistrat absențe școlare nemotivate.

Conform datelor Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, în anul școlar 2018 – 2019 au fost contabilizate în total 1.869 absențe școlare nemotivate.

Chiulul de la cursurile școlare a fost decontat de familiile elevilor în cursul lunii august 2019, când Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui a trecut la aplicarea prevederilor legale.

Astfel, din cauza copiilor care au înregistrat peste 20 de absențe nemotivate, au fost suspendate de la plată un număr de 427 familii beneficiare de alocație pentru susținere.

Suma aferentă lunară reținută de stat a fost de 88.741 lei, drepturile sociale fiind suspendate pe o perioadă de șase luni.

De asemenea, alocația pentru susținere a fost diminuată de la plată, în proporție de 20% (familii în care copiii au înregistrat între 10-19 absențe), respectiv 50% ( familii în care copiii au înregistrat  20 de absențe), pentru un număr de 539 familii.

Diminuările de alocații pentru susținerea familiei s-au făcut pentru o perioadă de trei luni, iar valoarea totală a reținerilor se ridică la suma de 25.716 lei.

„În evidențele AJPIS Vaslui figurează 9.263 familii beneficiare de alocație de susținere. În luna iulie 2019, suma totală plătită ca drepturi curente a fost în total de 1.572.700 lei. Suma medie achitată de stat familiilor beneficiare de alocație a fost în valoare de 169 lei”, a spus Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui.

Bani pentru familiile sărace

Alocația pentru susținerea familiei se acorda în condițiile în care familiile care au în întreținere copii realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 530 lei și nu dețin nici un bun din lista acelor bunuri care conduc la excluderea acordarii dreptului.

În esență, aceasta lista cuprinde clădiri – spații locative în afara locuinței de domiciliu, autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, autocamioane, tractor, combină, suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare neta de producție anuală depașește 2.500 euro.

Alocația pentru susținerea familiei a fost instituită prin Legea nr. 277/2010 și se adresează familiilor ce au în îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani și realizează venituri mai mici decât valoarea unui prag stabilit de lege. Unul din obiectivele acordării alocației de susținere urmărește stimularea frecventării cursurilor unei forme de învățământ.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: