Home » Social » Apel la iubitorii de câini! 47 patrupede din padocul de la Bârlad vor fi eutanasiate peste o săptămână, dacă nu vor fi adoptate

Apel la iubitorii de câini! 47 patrupede din padocul de la Bârlad vor fi eutanasiate peste o săptămână, dacă nu vor fi adoptate

Câinii comunitari neadoptați din padocul public din Bârlad, care au stat acolo mai mult de 18 zile, vor fi eutanasiați. Asta susține Ion Păun, vicepreședintele Asociației „Sprijină câinii”, ONG care a câștigat contractul de concesionare a Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân.

Conducerea asociației este nevoită să recurgă la această măsură radicală întrucât numărul câinilor rămași în padoc este foarte mare, în comparație cu cei adoptați.

„Până acum, am evitat cât am putut eutanasierea, chiar și în cazul câinilor bolnavi sau agresivi. Ne aflăm, însă, în imposibilitatea de a mai putea găzdui câinii pe care îi capturăm de pe stradă, întrucât adopțiile la distanță nu sunt atât de numeroase încât să putem să ne desfășurăm fluent activitatea. Noi trebuie să strângem câinii de pe domeniul public, pentru că locul câinilor nu este în stradă. Avem legi care reglementează activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân, sunt acte normative în concordanță cu legislația europeană și ele trebuie aplicate. Peste o săptămână, vom eutanasia 47 câini, tocmai în baza Legii 238/2013, care modifică legea 155/2002. Noi am făcut cunoscută intenția și pe Facebook, pentru ca activitatea noastră să fie cât mai transparentă, dar și pentru a impulsiona cetățenii care vor să adopte un câine. Conform legii, câinii trebuie menținuți în adăpost 18 zile, timp în care sunt sterilizați, vaccinați antirabic și hrăniți. Am încercat să evităm eutanasierea, dar acest lucru nu a fost posibil. Avem câini pe care îi găzduim încă din 2 iulie, de când am făcut prima captură.”, a declarat Ion Păun, pentru Est News.

Capacitatea padocului public este redusă, de doar 150 câini, față de numărul patrupedelor ce trebuie capturate. O treime din capacitate, conform legii, este destinată câinilor care sunt adoptați la distanță. Reprezentantul Asociației „Sprijină câinii” a precizat că în două luni au fost strânși 300 de câini de pe domeniul public, iar luna aceasta, până pe 13 septembrie, au fost capturați 50. Ion Păun spune că a fost atins și depășit target-ul pe care îl are de îndeplinit, conform contractului cu Primăria, adică 100 câini pe lună.

Reprezentantul asociației spune că, până în acest moment, au fost adoptați 124 câini, din care 100 de către cele două asociații din Bârlad care intermediază adopția și 24 de către bârlădeni. Numărul câinilor aflați pe străzile Bârladului a început să crească tot mai mult după 1989, iar abandonarea patrupedelor de către stăpâni continuă. S-a ajuns într-un moment în care padocul nu poate găzdui atât de mulți câini, iar persoanele care doresc să adopte animalele sunt puține. În plus, autoritățile nu s-au preocupat de campanii de sterilizare în ultimii zece ani, când ONG-uri din străinătate s-au oferit să sterilizeze gratuit câinii cu stăpân, invocând lipsa unor spații corespunzătoare unor astfel de intervenții. Așa s-a ajuns ca, pe străzile Bârladului, câinii să se înmulțească necontrolat. În afară de pericolul reprezentat de agresivitate, câinii fără stăpâni sunt vectori de răspândire a bolilor în rândul oamenilor, iar strada este și locul unde câinii se pot îmbolnăvi și muri.

Altfel ar fi fost situația dacă, încă de acum patru ani, de când legea obligă stăpânii să-și microcipeze câinii, posesorii de patrupede s-ar fi conformat. Deși operațiunea nu costă mai mult de 15 lei, bârlădenii refuză microciparea animalelor. Nu vor să-și asume responsabilitatea în cazul în care câinii lor sunt găsiți pe stradă alături de cei comunitari, știind că vor fi amendați.

„Ar fi fost de dorit ca statul să suporte cheltuielile cu microciparea, pentru că oricum ar fi fost mult mai mici decât costurile îngrijirii și hrănirii câinilor din padoc. Responsabilitatea microcipării câinilor revine DSVSA, dar stăpânii de câini manifestă reticență. Cred că trebuie făcute acțiuni pentru conștientizarea populației, pentru a înțelege importanța microcipării. În Bârlad, am înțeles că sunt înregistrați în jur de 5.000 de câini cu stăpân.”, a mai adăugat Ion Păun.

Autoritatea locală, împreună cu DSVSA și Poliția Locală, ar trebui să fie mai implicate în rezolvarea acestei probleme, iar atunci când se lovesc de refuzul stăpânilor de câini, să aplice legea, apelând la măsurile coercitive prevăzute.

Sterilizarea este soluția pe termen lung

Vicepreședintele Asociației „Sprijină câinii” consideră că sterilizarea este cea mai eficientă metodă de stopare a creșterii numărului câinilor fără stăpân, însă, pe moment, strângerea patrupedelor este cel mai important pas care trebuie făcut.

„Evident, sterilizarea este o metodă civilizată, care rezolvă problema pe termen lung, dar având în vedere numărul mare de câini comunitari, trebuie să ne focusăm pe strângerea lor de pe domeniul public. Sunt în jur de 2.000 de câini pe străzile Bârladului și se pare că, periodic, sunt aduși din alte localități. Eu sper ca în câteva luni să se observe efectele eforturilor pe care le facem. Avem șase muncitori angajați, un medic veterinar și un asistent. În cei trei ani, cât avem concesionat acest serviciu, în care Primăria ne plătește cu 1.800.000 de lei fără TVA, să reușim să rezolvăm problema, dacă nu 100%, sigur 90%.”, a completat Ion Păun.

Deși, în baza contractului de concesiune, asociația trebuie să sterilizeze lunar 100 câini cu stăpân, acest lucru nu se întâmplă. Ion Păun spune că în contract este precizat faptul că sterilizarea trebuie făcută de asociație în colaborare cu cele două ONG-uri care se ocupă de adopții dar și de sterilizare, „Seelen für Seelchen” și „Ultima speranță la viață”.

„Am avut discuții cu cele două asociații, dar, din păcate, nu am ajuns la un numitor comun. Mi s-a impus să nu mai strâng atât de mulți câini lunar, ci doar 50-60, și nu am putut să fiu de acord, dar și alte lucruri, cu care nu am fost de acord. Între timp, relația s-a răcit și se pare că nu mai putem colabora pe linia sterilizării. În cele din urmă, dacă vor apărea presiuni, vom trece la sterilizări într-un container, cu condiția ca stăpânii de câini să vină cu patrupedele la sterilizat.”, a mai afirmat Ion Păun.

Reprezentantele celor două asociații spun însă că nu au cerut celor de la „Sprijină câinii” decât să respecte numărul impus de 100 câini capturați într-o lună, nicidecum 50-60 câini. Acestea mai spun că este datoria Asociației „Sprijină câinii” să sterilizeze lunar, gratuit, 100 câini cu stăpân și să mențină adăpostul cât mai curat.

În replică, Ion Păun declară că adăpostul este curățat, igienizat, deratizat și monitorizat intens de asociațiile de protecție a animalelor.

Vicepreședintele Asociației „Sprijină câinii” recomandă stăpânilor de câini să își sterilizeze patrupedele, apelând la serviciile celor două asociații din Bârlad – „Seelen für Seelchen” și „Ultima speranță la viață” – care efectuează gratuit aceste intervenții. În adăpostul public câinii sunt sterilizați, dar, pentru o cheltuire eficientă a banilor, reprezentanții asociației spun că îi vor steriliza doar pe cei care vor fi adoptați sau revendicați, pentru că nu vor să cheltuiască bani și energie pentru sterilizare, pentru ca ulterior câinii să fie eutanasiați.

Mesajul asociației este unul clar, acela că stăpânii de câini trebuie să aibă grijă de patrupede, iar câinii comunitari trebuie să fie strânși de pe stradă. Adopția este soluția salvatoare pentru câinii aflați în padocul public, iar iubitorii de animale sunt așteptați oricând la adăpost pentru a le oferi cățeilor o nouă șansă la viață. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: