Home » Politic » Campania „Vrem respect!” la Bârlad

Campania „Vrem respect!” la Bârlad

Prima ediție a campaniei naționale „Vrem respect!” se desfășoară la Bârlad, în perioada 11-18 septembrie, în comunitatea de rromi din localitate. Campania inițiată de Nicolae Păun, președintele Partidei Rromilor, s-a desfășurat timp de trei zile (11-13 septembrie) în prezența liderilor veniți de la București: deputatul Daniel Vasile, reprezentantul rromilor în Parlament, Adrian Berbec – președintele Organizației de Tineret a Partidei Rromilor și George Gogan, coordonator pe județ, reprezentant al Asociației „Partida Rromilor – Pro Europa”.

O echipă a Partidei Rromilor Filiala Vaslui, în frunte cu președintele Mugurel Țâru, împreună cu o echipă din Bârlad condusă de Sorin Răducanu, președintele Partidei Rromilor Filiala Bârlad, au făcut o cartografiere a rromilor din zonă. Toate problemele lor vor fi centralizate la București pentru a fi cunoscute, iar în baza lor să fie propuse recomandări de politici publice, care să fie transmise Guvernului.

„Ne-am deplasat în comunitatea de rromi din Bârlad și am identificat problemele cu care se confruntă aceștia, apoi am încercat să îi aducem în sala de spectacol, la ei acasă. Practic, noi am venit la ei, oferindu-le spectacole de teatru și de muzică. Scopul campaniei <<Vreau respect!>> este acela de a oferi egalitate de șanse și de a înlătura discriminarea.”, a declarat George Gogan, pentru Est News.

Rromii din Bârlad s-au întâlnit vineri, la Casa de Cultură, cu reprezentanți ai Partidei Rromilor din Vaslui și Bârlad, dar și cu reprezentanți ai lor de la centru, pe care i-au informat despre problemele mari cu care se confruntă și care par a nu se mai rezolva vreodată.

„A fost o întâlnire benefică pentru comunitatea de rromi. De departe, cele mai multe probleme sunt legate de lipsa locurilor de muncă, lipsa unei locuințe sau a unui loc de casă, condiții improprii de locuit, lipsa unor acte necesare, cum ar fi contractele de închiriere etc. Încercăm să le aducem pe toate în atenția autorităților locale pentru identificarea unor soluții legale la problemele socio-economice ale rromilor. Toate problemele ridicate de rromi, toate informațiile culese din teritoriu, vor fi utilizate apoi pentru întocmirea Fișei localității.”, a declarat deputatul Daniel Vasile.

Tot vineri a avut loc și Adunarea Generală a Partidei Rromilor Filiala Bârlad, care a validat Comitetul Director și președintele Partidei Rromilor Bârlad. Sorin Răducanu a fost validat în funcția de președinte, Alexandru Lupu ca primvicepreședinte, Lorena Hurmuz a fost validată ca secretară, iar alți 18 membri ai Partidei Rromilor au fost validați ca vicepreședinți. La întâlnirea anterioară validării comitetului director au fost prezenți în rândul rromilor și deputatul Adrian Solomon, precum și prefectul Eduard Popica. Reprezentantul Guvernului în județ i-a anunțat pe rromi că astăzi, la ora 10.00, va susține la Primăria Bârlad o sesiune extraordinară de audiențe, la care a confirmat că va participa și primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroș. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*