Home » Social » Primul detector de minciuni din județ va funcționa la Bârlad

Primul detector de minciuni din județ va funcționa la Bârlad

În curând, la Bârlad va funcționa un detector de minciuni. În acest moment, un astfel de aparat nu există nici măcar în dotarea Inspectoratului Județean de Poliție, testele cu poligraful efectuându-se la Iași. Poligraful din Bârlad va funcționa într-un cabinet psihologic privat.

Testul poligraf, ca soluție de aflare a adevărului într-o situație controversată, reprezintă o modalitate de investigare fără intruziune fizică, senzorii aflați în componența sistemului având doar rol de monitorizare a unor funcții fiziologice. Poligraful poate fi deosebit de util în eliminarea din cercul de bănuiți a persoanelor sincere, care sunt suspectate ca urmare a unor conjuncturi nefavorabile acestora, pentru reducerea cercului de persoane suspecte și concentrarea anchetei administrative asupra persoanelor direct implicate în diverse cauze. De asemenea, cu ajutorul poligrafului se pot verifica loialitatea și corectitudinea salariaților față de angajatori, se pot preveni sustragerile din cadrul societăților comerciale prin examinări periodice ale angajaților, se pot determina potențialele vulnerabilități precum consumul de droguri, dependența de jocuri de noroc, presiuni financiare, grave conflicte personale.

„Testul poligraf durează maximum 40 de minute și rezultatele acestuia coroborate cu alte probe pot conduce la rezolvarea unui caz. În ultimi ani, tot mai multe persoane sunt interesate de testul cu poligraful, solicitând prezența la detectorul de minciuni în special atunci când relațiile conjugale sunt tensionate, când apar suspiciuni de infidelitate. Poligraful poate fi folosit în cazul unor anchete administrative ale companiilor, ca de altfel în multe situații, pentru clarificarea acestora”, a declarat psihologul Ionel Brătianu, pentru Est News. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: