Home » Sanatate » Cinci comune din județul Vaslui nu au nici acum medic de familie. Chinul prin care trec localnicii bolnavi

Cinci comune din județul Vaslui nu au nici acum medic de familie. Chinul prin care trec localnicii bolnavi

Pacienții din comunele județului în care nu există niciun medic de familie sunt nevoiți să se deplaseze în continuare, în alte localități, atunci când au nevoie de trimiteri sau rețete compensate.

Sunt însă și persoane care nu sunt înregistrate la niciun medic de familie și sunt slabe șanse ca în viitorul apropiat în comuna lor să se deschisă un cabinet cu medic de familie. Deși legea s-a schimbat anul acesta, astfel încât orice medic de familie își poate deschide un punct de lucru într-o localitate mai îndepărtată de 15 km de cabinetul său, medicii de familie nu doresc să-și desfășoare activitatea în mediul rural.

Din cele 7 comune care anul acesta nu aveau medic de familie, doar două au punct de lucru în care-și desfășoară activitatea un medic de medicină primară.

Prima comună în care a fost deschis un punct de lucru a fost Albești, iar a doua Fruntișeni. La Fruntișeni, punctul de lucru al medicului de familie din Vinderei a fost deschis pe 11 septembrie. În timp ce locuitorii celor două comune, Fruntișeni și Albești, sunt mulțumiți că au medic căruia să i se adreseze la nevoie, cei din Bogdănița, Ciocani, Mălușteni, Pochidia și Coroiești așteaptă mult și bine ca medicul de familie să apară și la ei în localitate.

Reprezentanții Colegiului Medicilor spun că numărul medicilor de familie în județ este foarte mic raportat la numărul de locuitori, iar mediul rural nu îi atrage deloc. Se pare că medicii de familie tineri, la început de drum, preferă să plece în străinătate unde au condiții foarte bune de practicare a profesiei și un salariu foarte motivant. În niciun caz orientarea lor nu va fi către mediul rural, din păcate pentru județul nostru. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: