Home » Administratie » Faptele de milostenie de la buget continuă: primarul Boroș vrea să miluiască 5 biserici, o asociație și clubul sportiv al Bârladului cu peste 31.500 euro

Faptele de milostenie de la buget continuă: primarul Boroș vrea să miluiască 5 biserici, o asociație și clubul sportiv al Bârladului cu peste 31.500 euro

Finanțarea nerambursabilă de la bugetul local, pentru activități nonprofit de așa-zis interes pentru comunitate, e mană cerească pentru un primar aflat în campanie electorală. Din această mană cerească se înfruptă din plin Dumitru Boroș, care a inițiat recent un proiect de hotărâre prin care vrea să treacă 150.000 lei din pușculița Bârladului în zestrea a cinci parohii și în bugetul a două proiecte, unul cultural și altul sportiv.

Deși în anii în care era consilier local se arăta indignat de actele de caritate ale edililor PSD, odată ajuns în scaunul de la primărie, liberalul Boroș a reușit să transforme bugetul orașului, unde se adună taxele și impozitele contribuabililor, într-o imensă „cutie a milei”, de unde izvorăsc daruri alese și consistente, însă numai pentru cei norocoși. Beneficiare ale mărinimiei lui Boroș sunt, în mare parte, încă din 2016, parohiile din Bârlad cărora ba le lipsește o capelă, ba mai au de finalizat lucrări de construcție și restaurare la biserici, astfel încât primesc anual sume cu câte 5 zerouri de la bugetul local.

Dacă facem un calcul simplu, până acum Dumitru Boroș a pompat în „cele sfinte” aproape 400.000 lei, respectiv 80.000 lei în 2016, 120.000 lei în 2017 și 192.500 în 2018. Acum, edilul se pregătește să „investească” în încrederea enoriașilor bârlădeni încă 139.350 lei.

Ca să nu-l supere pe Cel de Sus, Boroș vrea să împartă banii în mod egal, către Parohia “Sf. Trei Ierarhi” I, pentru continuarea lucrărilor de construcție a Casei Parohiale și Parohia “Sf. Trei Ierarhi” II, pentru construcția Bisericii cu același nume, către Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, „Domneasca” I și „Sfântul Apostol Andrei”. Toate urmează să primească câte 27.870 lei.

Două gesturi de milostenie mai neînsemnate din punct de vedere valoric merg către Asociația Astronomică „Sirius”, care va primi suma de 3.150 lei pentru editarea numărului 41 al revistei „Pași spre infinit” și A.C.S. Atletic Club Bârlad, unde vor ajunge 7.500 lei pentru susținerea proiectului „Sportul de performanță”.

La cum au arătat voturile consilierilor locali din anii precedenți, pe proiecte de hotărâre care au vizat acordarea de ajutoare nerambursabile pentru parohii, nici votul așteptat în ședința de luni, 30 septembrie, nu va fi unul negativ, semn că, de frica lui Dumnezeu, aleșii slobozesc repede porțile vistieriei Bârladului când e vorba de „cele sfinte”.

Dezmățul electoral pe bani publici se îmbracă în fiecare an în haina evlaviei, chiar dacă dăunează grav bugetului bârlădenilor, care se aleg cu lăcașe de cult strălucitoare, în care le e rușine să intre cu galoșii plini de noroi de pe străzile desfundate ale orașului. (Simona MIHĂILĂ)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: