Home » Administratie » Primăria Vaslui trage încă un semnal de alarmă: întârzieri mari la execuția investițiilor

Primăria Vaslui trage încă un semnal de alarmă: întârzieri mari la execuția investițiilor

de Dănuț CIOBANU

Primăria Vaslui a făcut bilanțul execuției bugetare pe primele opt luni ale anului 2019. La secțiunea funcționare procentul de realizare este de 63% și s-au asigurat toate resursele pentru finanțarea activităților până la sfârșitul anului. În schimb, la secțiunea dezvoltare este realizat un procent de numai 38%. Cauzele întârzierilor în realizarea investițiilor sunt criza de forță de muncă și creșterea prețurilor la materialele de construcții.

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a prezentat situația execuției bugetare la câteva luni până la finalul anului 2019. Pentru ca să nu se mai rămână la buget cu un excedent bugetar, executivul local a revizuit bugetul local la toate capitolele, pentru a contabiliza realizările și sumele necesare pentru fiecare activitate. La capitolul venituri, la bugetul local s-a adăugat în plus suma de 1,3 milioane de lei din cotele care revin consiliilor locale din impozitul pe venit, sumă transmisă în aceste zile de Ministerul de Finanțe. În ceea ce privește cheltuielile, se păstrează o diferență mare dintre secțiunea de dezvoltare și cea de funcționare.

Conform execuției bugetare la opt luni, raportat la bugetul anual, la secțiunea de funcționare se înregistrează un procent de realizare de 63%, ceea ce înseamnă o sumă de 65 milioane de lei. În schimb, la secțiunea dezvoltare a fost cheltuită suma de 6,7 milioane de lei, adică un procent de realizare de numai 38%.

„La funcționare am verificat dacă până la sfârșitul anului sunt asigurate sumele pentru instituția primarului, cheltuielile de personal, învățământ, cultură, social, sport, gratuitățile pe transport etc. În ceea ce privește învățământul, avem în vedere majorarea burselor școlare care sunt plătite de la bugetul local. Am mai asigurat resurse pentru cantina socială, ajutoare pentru lemne, cheltuielile legate de cazarea oamenilor străzii în adăposturile speciale. Am avut în vedere și asigurarea banilor pentru clubul sportiv și alte activități socio-culturale care se vor desfășura până la sfârșitul acestui an”, a spus Vasile Pavăl.

Firmele lucrează încet

La secțiunea dezvoltare, gradul redus de realizare a cheltuielilor are aceleași cauze care țin de lipsa forței de muncă și creșterea prețurilor de la depunerea ofertei și până la implementarea investiției.

„Firmele de construcții nu respectă graficele de lucru. Cele mai mari întârzieri le avem la bazar, deși în ultima lună a mai crescut ritmul de execuție, la modernizarea infrastructurii de la Sinagogă și parcarea de la Teoclinic. La această parcare am avut vreo șapte constructori până acum și am să dau de pomană la constructorul care va reuși să toarne asfaltul. La aceste investiții avem cele mai mari întârzieri”, a mai spus Vasile Pavăl.

La nivelul municipiului Vaslui mai sunt deschise șantiere de lucru și în Cartierul 13 Decembrie, iar pe strada Avram Iancu se va face recepția lucrărilor la infrastructură. De asemenea, în perioada următoare vor fi finalizate studiile de fezabilitate pentru asfaltarea străzilor Dimitrie Cantemir și Delea.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: