Home » Administratie » Primarul „Copăcel” nu se dezminte: în lipsa investițiilor majore, încă o serie de trandafiri și puieți de arbori la Bârlad

Primarul „Copăcel” nu se dezminte: în lipsa investițiilor majore, încă o serie de trandafiri și puieți de arbori la Bârlad

Mici atenții și flori. Asta le oferă bârlădenilor Dumitru Boroș, primarul liberal care, pe ultimul sfert al mandatului său, se întrece în gratuități și fapte de milostenie din bani publici, dar și în… peisagistică.

Preocupările lui Boroș în ceea ce privește imaginea Bârladului sunt cunoscute multora mai ales din fotografiile afișate chiar pe site-ul instituției pe care o conduce, așa-zise instantanee în care, cu sapa în mână, edilul poza în primul grădinar al urbei. Decis să lase în urma sa un municipiu „ca un boboc de floare”, chiar dacă încă departe de civilizația altor orașe de provincie, Dumitru Boroș a inițiat un nou proiect de hotărâre prin care vrea să suplimenteze zestrea verde a Bârladului.

Ce locuri de muncă? Ce investitori? Ce fonduri europene? Primarul Boroș are altă „viziune” despre cum anume se poate îmbunătăți viața bârlădenilor! O viziune care îi spune că „se IMPUNE acordarea unei atenții deosebite amenajărilor peisagistice, în prezent și pe viitor, în vederea ameliorării calității vieții cetățenilor municipiului Bârlad, prin crearea de noi spații verzi și îmbunătățirea celor existente”.

Tocmai de aceea, Boroș le va cere consilierilor locali, în ședința de luni, 30 septembrie, să aprobe un alt program de plantări de puieți de arbori și arbuști pe domeniul public, în această toamnă. Edilul liberal susține că proiectul său a fost motivat de solicitările cetățenilor în legătură cu plantările de arbori cu creștere rapidă și potențial mare de umbrire.

Asta, cu toate că sunt de notorietate exemplele de fotografii postate pe rețelele de socializare de către bârlădenii din cartierele Munteni și Podeni, furioși că s-au trezit cu trotuarele ciuruite și îngustate după sădirea de copăcei, în condițiile în care străzile le erau pline ochi de noroaie.

Fără să se abată însă de la „viziunea” lui, Boroș a identificat deja noi amplasamente pentru plantările de arbori, în aliniamente pe trotuarele din zona blocurilor de locuit și spații verzi, și a decis cu ce specii va îmbogăți zestrea verde a Bârladului. E vorba despre arbori decorativi de tipul tei, prun, arborele de mătase, salcâm, mesteacăn, arțar, platan și magnolie, cu înălțimea cuprinsă între 2-3 m, aclimatizați la condițiile de mediu din zona noastră.

Totodată, Boroș vrea să mai planteze 10.000 de fire de trandafiri și alți arbori decorativi (forzitia, spireea, berberis), atât pentru a crește suprafețele cu flori perene, cât și pentru a eficientiza activitatea angajaților de la Serviciul de Sere și spații verzi.

E adevărat că plantarea de puieți de arbori în trotuar presupune decaparea acestuia și săparea de gropi, dar ce mai contează pagubele colaterale în asfaltul proaspăt turnat, dacă primarul vrea să le ofere cetățenilor oxigen și peisaje urbane colorate? (Simona MIHĂILĂ)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: