Home » Social » Casa de Cultură Vaslui, scoasă din paragină

Casa de Cultură Vaslui, scoasă din paragină

Casa de Cultură a Sindicatelor ”Constantin Tănase” Vaslui se află într-un continuu proces de modernizare, întreaga clădire schimbându-și fața de la un an la altul. Cu toate grupurile sanitare reabilitate, cu schimbări importante în sala de spectacole și în foaier cu spații reamenajate precum și cu multe alte îmbunătățiri, unitatea vasluiană de cultură beneficiază, lunar, de investiții, și asta doar din autofinanțare.

Casa de Cultură Vaslui a intrat într-o nouă eră, cea a reabilitării și modernizării. Iar acest aspect se poate observa cu ochiul liber, indiferent pe care dintre uși intri în clădire. Pe lângă varul proaspăt de pe pereți, multe dintre încăperi au o înfățișare nouă, așa cum ar trebui să aibă o instituție de cultură. Și asta datorită gândirii administrației care, în urmă cu cinci ani, a preluat o clădire care funcționa în regim de avarie.

Mai întâi de toate, am racordat clădirea la rețeaua de gaze, o investiție majoră, dar care se impunea pentru a putea asigura căldură, prin microcentrale termice, în spațiile chiriașilor. De asemenea, foarte multe resurse financiare au fost alocate pentru modernizarea tuturor celor cinci grupuri sanitare din clădire, inclusiv cele din sala mare de spectacole. De asemenea, am refăcut 800 mp de hidroizolație pe clădire, ceea ce înseamnă aproximativ 40% din totalul acoperișului. Nu în ultimul rând, am investit și în schimbarea vechii tâmplării metalice cu una nouă, din pvc, reducând, astfel, pierderile de căldură”, ne-a declarat directorul Casei de Cultură a Sindicatelor ”C. Tănase” Vaslui, Ionel Bordeianu.

Suma alocată anual de conducerea instituției pentru investiții se ridică la 50.000 de lei, una destul de consistentă, în condițiile în care funcționează doar din autofinanțare. Și asta după ce sunt plătite dările la stat, salariile către cei șase angajați, utilitățile și furnizorii de materiale de curățenie și întreținere.

Spații redeschise pentru public

S-a făcut revizie generală la tot ceea ce înseamnă partea mecanică de la scenă, s-a reabilitat sala de balet, s-au modernizat două săli de ședințe, birourile administrației și foaierul, aici fiind refăcut și iluminatul în totalitate. De asemenea, s-a înlocuit o parte din lambriul din sala de spectacole, restul fiind lăcuit, la fel ca și în foaier. Nu în ultimul rând, a fost pus la punct sistemul de avertizare sonoră, precum și iluminatul de siguranță și de evacuare în caz de incendiu.

La fel de important este și faptul că am reușit să redeschidem mai multe spații mari care au stat nefolosite o lungă perioadă de timp. Este vorba de fostul ”Covor verde” și discoteca de la etajul I, de altfel cel mai mare spațiu dat spre închiriere. Îmbucurător este că firma care a venit aici asigură paza corespunzătoare astfel încât nu mai sunt niciun fel de incidente, așa cum se întâmpla pe vremuri”, ne-a mai precizat Ionel Bordeianu.

Încălzirea sălii mari de spectacole, o problemă pentru care se caută soluții

Casa de Cultură Vaslui găzduiește o serie de evenimente importante pe parcursul unui an calendaristic, de la Festivalul Umorului și Hora din străbuni, la Zilele Culturale ale Vasluiului, Ziua Națională a României, Ziua Învățătorului, Ziua Internațională a Rromilor ori Festivalul Florilor. De asemenea, tot aici se desfășoară și cele trei mari festivaluri proprii, respectiv Cântec drag din plai străbun, Ritmurile Tinereții și Constelația Necunoscută. Nu în ultimul rând, Casa de Cultură este și locația unde se petrec și o serie de activități școlare, cum ar fi serbările de sfârșit de an ale unităților de învățământ, precum și balurile bobocilor.

Am avea mult mai multe activități, dar marele impediment este lipsa sursei de căldură în sala se spectacole pe timpul sezonului rece. Căutăm soluții, ne gândim cum putem rezolva această mare problemă. În primul rând, centrala trebuie să acopere o suprafață de 700 metri cubi, ceea ce este foarte mult, dacă este să luăm în calcul costul centralei, al avizelor și al instalațiilor aferente. Este o investiție pe care nu prea ne-o permitem”, susține directorul Casei de Cultură Vaslui.

Cu o suprafață totală utilă de peste 2.500 de metri pătrați, Casa de Cultură ”C. Tănase” Vaslui face parte din Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România (ANCCSR), către care plătește o cotizație anuală, procent fix din încasările pe chirii. Acționari la ANCCSR sunt patru mari confederații sindicale, respectiv BNS, CNSLR ”Frăția”, Cartel Alfa și CSDR. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: