Home » Social » Regal culinar la Vaslui, acolo unde vânători iscusiți s-au întrecut în a pregăti cele mai bune mâncăruri din carne de vânat

Regal culinar la Vaslui, acolo unde vânători iscusiți s-au întrecut în a pregăti cele mai bune mâncăruri din carne de vânat

La poalele padurii, asa cum le sade bine si dupa pregatiri intense, vânătorii și pădurarii vasluieni au pregatit zeci de ceaune cu tocanita de caprioara si mistret, tochitura, sute de sarmale, fripturi, fasole cu carnati si alte minunatii, pentru sutele de pofticiosi venite sa guste din preparate si sa le aleaga pe cele mai bune. La final, a castigat buna dispozitie, toti concurentii fiind apreciati asa cum se cuvinte de oaspeti si organizatori.  

Aflat la a sasea editie, Festivalului Vanatorilor din judetul Vaslui a inceput, cum altfel decat cu pofta de mancare si multa veselie. Dupa doua zile ploioase, sambata dimineata a iesit soarele, iar gratarele s-au incins in Poligonul Paiu, de la marginea municipiului Vaslui. Zeci de ceaune pregatite de padurari si vanatori din tot judetul, dar si din Republica Modova, au forfotit pana la miezul zilei, cand s-a dat startul intrecerii culinare.

Cei mai priceputi bucatari si-au suflecat manecile cu noaptea in cap si au fiert carnea de mistret sau de caprioara ore in sir, la foc molcom. In fiertura care bolborosea in ceaune uriase, botezate sugestiv ”spaima lumii”,  au aruncat legume proaspete, sare, au descantat totul cu povesti vanatoresti si au asteptat lumea la masa.  Fata de editia trecuta, fiecare bucatar a venit cu idei noi, cu amestecuri de condimente secrete, testate si imbunatatite pe parcursul anului, cu retete care mai de care mai vechi, dar adaptate la vremuri, totul natural si absolut delicios.

„Sunt peste 50 de ceaune, nici nu am apucat sa le numaram. Unii colegi ne-au facut o surpriza si au venit cu un ceaun de 200 litri, in care au pregatit o fasole cu carnati nemaipomenita. Important e ca oamenii nostri, familiile si prietenii lor sa se intalneasca intr-un cadru natural, sa se simta bine, sa socializeze. Acesta e cel mai mare castig „, a spus Vasile Cadar, presedintele AJPVS Vaslui.

Nu au lipsit glumele intre competitori, fiecare dorind sa urce cat pe sus pe podium, iar gazdele au imbiat vasluienii sa guste din preparatele lor, ba cu vorbe mestesugite, ba cu o tuica de cazan sau cu placinte moldovenesti.

„Tocanita de caprior pregatim aici! Poftiti de va uitati, mai intai! Apoi, mirosul, iar gustul….divin! Nu va spun secretul, pentru ca vrem sa fim pe podium in fiecare an cu preparatul acesta! L-am imbunatatit, de la an la an. E munca, e pasiune, e o bucurie sa fii parte din natura, atata timp cat stii sa o respecti. Padurea iti ofera tot! Iar noi am adus aici gustul naturii! Totul e natural! Tocanita e gata in scurt timp! La cat de buna a iesit, in cateva minute se termina ceaunul! Mergem la colegi si le gustam sarmalele, tochitura ! Eu am pus ochii pe un peste cu mamaliga! Pofta buna tuturor! „, au spus cei de la Chitcani.

A fost distractie la superlativ. Lumea s-a distrat si a mancat pe saturate, iar la final, organizatorii au oferit 28 de premii participantilor.  Petrecerea s-a incheiat, tarziu in noapte. (Daniel Micu)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: