Home » Administratie » România Film este în insolvență, cinematografele din centrul Vasluiului sunt în ruină

România Film este în insolvență, cinematografele din centrul Vasluiului sunt în ruină

de Dănuț CIOBANU

Cinematografele “Independența” și “Modern”, din centrul municipiului Vaslui, continuă să fie un subiect de interes pentru consilierii locali. În prezent, cele două clădiri sunt în paragină și se află într-un proces accelerat de degradare. Preluarea în administrare a celor două clădiri a fost blocată de Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor.

În ultima ședință a Consiliului Local (CL) Vaslui, consilierii au cerut ca municipalitatea să insiste mai mult pentru preluarea în administrare a celor două locații și să le redea circuitului cultural.

Nu am făcut tot ce trebuie pentru preluarea cinematografelor. Am dat o hotărâre în CL, după care am primit o adresă și ne-am oprit aici. Trebuia să mergem în instanță, poate luam și noi cinematografele”, a spus Valentin Dragomir, consilier PNL.

De altfel, încă din anul trecut, liberalii din CL Vaslui au solicitat municipalității măsuri tranșante, pentru preluarea celor două cinematografe din centrul orașului. După modelul de succes al Primăriei Iași, care în urma unui proces a reușit să preia trei săli de cinema, liberalii au îndemnat Primăria Vaslui să acționeze inclusiv în instanța, pentru câștigarea clădirilor.

Eduard Lăcătușu, secretarul Primăriei Vaslui, a precizat că s-a insistat pe toate canalele pentru preluarea cinematografelor, însă dosarul nu ține de autoritățile locale. Problema este la Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF) care, în prezent, se află în insolvență, fără organe de conducere colectivă”, a explicat Lăcătușu.

La începutul anului 2016, proprietarii de la RADEF și-au dat acordul de principiu pentru un protocol de preluare a celor două cinematografe de către autoritățile locale. Pentru parafarea protocolului, conducerea RADEF a solicitat CL Vaslui să formuleze o hotărâre în acest sens.

Dragoș Cazacu

Am făcut cerere pentru preluare, am aprobat în CL, așa cum ni s-a cerut, însă apoi am primit un aviz negativ din partea celor de la RADEF”, a spus Dragoș Cazacu, viceprimarul municipiului Vaslui.

În luna ianuarie 2016, CL Vaslui a aprobat preluarea în administrare a cinematografului “Independența”. După votul dat de consilierii locali, cinematograful urma să treacă din proprietatea privată a statului și administrarea “România Film” în proprietatea municipiului Vaslui. Consilierii locali au avut de ales între cele două propuneri formulate în comisiile de specialitate: preluarea cinematografului «Independența», sau preluarea ambelor cinematografe din centru orașului.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: