Home » National » Exclusiv! Dovada clară a originii bârlădene a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, descoperită de două ieșence. Un document incontestabil! (Foto)

Exclusiv! Dovada clară a originii bârlădene a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, descoperită de două ieșence. Un document incontestabil! (Foto)

de Mihaela NICULESCU

În preajma împlinirii a 200 de ani de la nașterea domnului Unirii (la 20 martie 1820), cotidianul Est News vă prezintă, în exclusivitate, documentul scris chiar de mâna lui Alexandru Ioan Cuza, care atestă originea sa bârlădeană.

Acest act oficial de mare importanță pentru bârlădeni face parte din fondul „Colecții speciale” al Bibliotecii Academiei Române (fila 245), sub numele de „Pașaportul lui Cuza de la Viena”.  Documentul este scris în limba germană și completat olograf de către Alexandru Ioan Cuza.

Această dovadă incontestabilă a originii domnitorului ne-a fost pusă la dispoziție de către colecționarul bârlădean col. (r) Gheorghe Vasiliu, care a obținut-o de la ieșencele Aurica Ichim, directoarea Muzeului Municipal din Iași, și Iulia Claudia Antăluță, doctorandă în medalistică, cele care, în urma cercetărilor, au descoperit valorosul document.

 

„Conform acestui act oficial cu numărul 219 din data de 5 decembrie 1867, Alexandru Ioan Cuza venea de la Paris (unde stătuse un timp după exilarea sa din țară, în 1866) și dorea să se stabilească definitiv în districtul Döbling, care face parte acum din hinterlandul Vienei. În acest context, amintim faptul că prințul moldav avea deja cumpărată încă din septembrie 1866 o casă aici. Din motive lesne de înțeles, starea socială oarecum precară a familiei lui Alexandru Ioan Cuza nu-i permisese acestuia să cumpere o locuință în centrul Vienei.

Revenind la documentul de înregistrare – completat, sub semnătură privată, chiar de către Alexandru Ioan Cuza – acesta și-a trecut titulatura de prinț (înalt demnitar), semn că era încă recunoscut în această calitate oficială de către statul austriac. Anterior, la Paris, după exil, Cuza nu-și declinase această înaltă demnitate. În altă ordine de idei, în același act – care are în partea stângă, sus, ștampila oficială a Poliției din districtul Dobling –  Alexandru Ioan Cuza și-a menționat vârsta de 48 de ani și faptul că este, din punct de vedere religios, greco-ortodox. Ceea ce este foarte important în acest document completat cu scris olograf, în germană, chiar de prinț este faptul că însuși Cuza precizează clar locul său de naștere: <<Berlad in Moldavia>>. Așadar, este primul act descoperit și în care însuși domnitorul își arată originea sa bârlădeană!

Totodată, în același document, Alexandru Ioan Cuza scria faptul că este însoțit de prințesa Elena (recunoscută și ea în această calitate oficială de către statul austriac), împreună cu cei doi copii. Mai trebuie spus că acest document de înregistrare preciza obligativitatea celui care-l completa de a-și declara prezența în localitate în timp de 24 de ore, altfel risca să fie amendat.”, a consemnat colecționarul bârlădean Gheorghe Vasiliu.

Acesta consideră că prin strădania lor, cele două distinse specialiste în medalistică din Iași au făcut un mare serviciu istoricilor bârlădeni și urbei lui Cuza.

„Prin munca și generozitatea distinsei doamne IULIA CLAUDIA ANTĂLUȚĂ din Iași – foarte cunoscută ca având preocupări marcante în domeniul medalisticii românești – acest document a putut fi identificat și fotocopiat din fondul mai sus menționat, cu gândul de a fi valorificat științific și istoriografic de către toți cei care ar fi trebuit să o facă până acum. Istoricii din Bârlad și alții interesați de lămurirea locului de naștere al marelui domn Alexandru Ioan Cuza au acum – prin acest act autentic, necercetat până acum – dovada clară a faptului că prințul s-a născut la Bârlad. Dincolo de mândria deșartă a unora care se ocupă de decenii întregi de Zilele Cuza la Bârlad și care încearcă să convingă auditorul, de fiecare dată, de originea bârlădeană a <<domnului Unirii>>, ar trebui, poate chiar și într-un cadru oficial, să le mulțumească doamnelor AURICA ICHIM și IULIA CLAUDIA ANTĂLUȚĂ din Iași pentru acest mare serviciu adus istoricilor din Bârlad, cărora aceste minunate pasionate de istoria neamului românesc le pun la dispoziție această certă dovadă și le salvează onoarea.”, consideră Gheorghe Vasiliu.

Dacă dovezile cunoscute până acum (diploma de Bacalaureat de la Paris, Almanahul de la Gotha din 1862, certificatul de deces de la Heidelberg, sau scrisoarea Elenei Cuza) nu erau suficiente, acest document scris chiar de mâna lui Alexandru Ioan Cuza este o dovadă clară, de natură să ateste fără îndoială originea bârlădeană a domnitorului și să pună capăt disputelor privind locul nașterii acestuia.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*