Home » Invatamant » In Memoriam C. D. Zeletin, la Academia Bârlădeană

In Memoriam C. D. Zeletin, la Academia Bârlădeană

Momente emoționante, duminică 1 Martie, la reuniunea lunară a Societății cultural – științifice Academia Bârlădeană. Înainte de activitatea programată, „Voci lirice bârlădene”, a fost prezentat un moment In Memoriam C. D. Zeletin.

Președintele de onoare al  Academiei Bârlădene s-a săvârșit în urmă cu două săptămâni  într-o discreție totală, așa cum a și trăit, de altfel.

După o prezentare succintă a personalității și operei titanului C.D. Zeletin, făcută de prof. Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene, publicul a putut urmări un fragment din interviul oferit acum cinci ani Eugeniei Vodă de către regretatul academician, în cadrul emisiunii „Profesioniștii”, la TVR.

După audierea acestui fragment, în care C. D. Zeletin  a făcut o serie de declarații emoționante, unele premonitorii, cei prezenți în sală au ascultat câteva poezii ale unor poeți bârlădeni, unii consacrați, alții la început de drum.  Au recitat poeții Simion Bogdănescu, Nina Toma, și Oana Dor, o tânără speranță a poeziei bârlădene.

Pe numele său adevărat, Constantin Dimoftache, academician, C. D. Zeletin a fost și rămâne ceea ce în Renaștere era considerat un titan. O personalitate marcantă, polivalentă, cu o cultură impresionantă. A fost, printre altele, medic pediatru, asistent la Catedra de Biofizică  a IMF București, doctor în științe medicale, specialitatea Fiziologie, și membru al Academiei de Științe Medicale, din 1994.

Dincolo de activitatea sa științifică, C. D. Zeletin a fost și un excelent eseist, poet și traducător. De origine din Burdusaci, Bacău, C. D. Zeletin a urmat școala primară în satul natal, după care a absolvit în1952 Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad. Orașul în care a învățat îi datorează enorm lui C. D. Zeletin, iar Academia Bârlădeană, al cărei președinte de onoare a fost, îi va rămâne veșnic recunoscătoare pentru colaborarea ireproșabilă,  dar și pentru donațiile de carte rară făcute acestei societăți cultural-științifice.

Pe 13 aprilie, C. D. Zeletin  ar fi împlinit, 85 de ani. Vestea dispariției a venit ca o lovitură pentru societatea academică românească și a îndurerat comunitatea de intelectuali din Bârlad. Academia Bârlădeană ar fi vrut să organizeze în preajma datei de 13 aprilie o activitate de sărbătorire a președintelui său de onoare, însă timpul nu a mai avut răbdare, și după o suferință fizică atroce de doi ani, C. D. Zeletin a plecat într-o lume mai bună.

Dumnezeu, însă, l-a ajutat să-și vadă visul cu ochii. Chiar și așa, bolnav, cum era, a continuat să creeze. A reușit să scoată și volumul VII de traduceri din lirica franceză, după ce înainte definitivase volumul VI de traduceri din lirica italiană.

„A plecat la ceruri în anul în care a fost tipărită întreaga sa operă, într-o ediție revizuită. Șapte volume, consistente, atât prin conținut cât și prin numărul de pagini, la care eruditul C. D. Zeletin a lucrat ani de zile. Cât de curând, ultimul volum de traduceri din lirica franceză, Baudelaire (opera integrală), va fi lansat și la Academia Bârlădeană, din păcate, în absența președintelui său de onoare”, ne-a declarat prof. Elena Popoiu, vicepreședinta Academiei Bârlădene.

În partea a doua a activității „Voci lirice bârlădene”, cei prezenți în sală au ascultat câteva poezii ale unor poeți bârlădeni, unii consacrați, alții la început de drum.  Au recitat poeții Simion Bogdănescu, Nina Toma, și Oana Dor, o tânără speranță a poeziei bârlădene. (Mihaela NICULESCU)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*