Home » Administratie » În timp ce constructorii stau în șomaj, proiectele de dezvoltare bat pasul pe loc

În timp ce constructorii stau în șomaj, proiectele de dezvoltare bat pasul pe loc

de Dănuț CIOBANU 

Majoritatea șantierele din județul Vaslui sunt pustii, din cauză că firmele de construcții și-au trimis angajații în șomaj. Deși condițiile meteo din lunile ianuarie și februarie au permis turnarea de asfalt, constructorii nu au fost chemați la lucru. Administrațiile locale au nenumărate proiecte de dezvoltare care sunt în întârziere, tocmai din cauza forței de muncă. În tot acest timp, oamenii apți de muncă preferă să emigreze în țările europene, unde încasează salarii mult mai bune.

În timp ce multe proiecte de dezvoltare sunt întârziate din cauza lipsei de forță de muncă, firmele de costrucții și-au trimis angajații în șomaj. Deși condițiile meteo din această iarnă au permis să se lucreze atât în luna ianuarie cât și în februarie, șantierele sunt încă pustii. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că pe lângă birocrație, investiții sunt întârziate deoarece firmele și-au trimis oamenii acasă pe timpul iernii.

”Activitatea am dezmorțit-o cât de cât de cât, dar nu sunt mulțumit. Acum trebuia să lucrăm mult mai mult pe străzi. Un pic de birocrație, precum și un pic de neatenție în programare ne-au adus aici. Toată lumea a spus așa: din noiembrie până la 1 aprilie avem noi timp să facem hârtiile. Hârtiile trebuiau făcute din ianuarie și acum trebuia să fie turnat asfaltul, să fie făcute trotuarele, să fie realizate reparații la infrastructură. Firmele spun că au trimis oamenii în șomaj și nu-i mai strică din șomaj că mai au câteva zile”, a precizat Vasile Pavăl.

Consiliul Local Vaslui aprobat documentația de avizare a lucrărilor pentru modernizarea străzilor din suburbia Brodoc. Obiectivul de investiții se ridică la o valoare totală de 34.728.655 lei (cu TVA). Lungimea totală a rețelei de străzi ce vor fi modernizate este de 9.698 metri.

Bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2020 prevede la capitolul venituri suma de 163.136.000 lei. La secțiunea de dezvoltare, este prevăzută la capitolul venituri suma de  47.854.000 lei.

”Am asigurat resurse financiare pentru contractele multianuale, cum ar fi construcția noului bazar sau reabilitarea zonei Cuza Vodă. În perioada următoare se vor finaliza o serie de cartiere în ceea ce privește reabilitarea sistemului de apă și canal și întocmim studii de fezabilitate pentru lucrările de asfaltare. Este vorba despre cartierele Dimitrie Cantemir, Delea și Brodoc. Vreau ca la sfârșitul anului aceste proiecte să fie finalizate sau să fie în curs de execuție”, a spus Vasile Pavăl.

Tot mai puțini muncitori 

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut în cea de-a doua fază. După ce în ultimul deceniu au plecat la lucru în țările europene cu preponderență tinerii, în prezent au început să părăsească județul și persoane cu vârsta între 50 – 55 de ani. Costel Pintilie, liderul Sindicatului ”Cartel ALFA” Vaslui, a spus că toate aceste persoane plecă în străinătate din cauză că nu mai au alternative pe piața muncii locale.

”Au început să plece din județ tot mai multe persoane care au vârsta peste 50 de ani. Se reîntregesc familiile în străinătate. Merg acolo să aibă grijă de nepoți sau să lucreze. În viitorul apropiat, Vasluiul va deveni un județ agrar. În sectorul productiv industrial salariile sunt foarte mici, în valoare de 1.500 de lei. Cei care lucrează nu au unde să se ducă și, de aceea, se mulțumesc cu acești bani”, a spus Costel Pintilie.

Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Vasluiul va fi printre județele cu cei mai puțini salariați din România. Pentru sfârșitul anului curent, estimările oficiale indică un număr total de 54.200 de salariați. În anul 2023, numărul salariaților va crește la 55.800 de persoane. Practic, evoluția numărului mediu de salariați față de anul anterior este următorul: anul 2021 – 0,9%, anul 2022 – 1%, anul 2023 – 1%.

La nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord – Est, situația numărului de salariați în anul 2023 este următoarea: Bacău – 117.900 salariați, Botoșani – 57.300 salariați, Iași – 186.500 salariați, Neamț – 96.000 salariați, Suceava – 112.700 salariați.

Cu cel mai mic număr de salariați din zona Moldovei, Vasluiul este în grupul județelor din România cu cel mai mic număr de salariați. Din grupul județelor codașe mai fac parte Tulcea – 49.300 salariați, Giurgiu – 37.600 salariați, Călărași – 45.000 salariați, Mehedinți – 46.200 salariați, Caraș-Severin – 54.400 salariați.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: