Home » Social » Casa Județeană de Pensii Vaslui face față cu greu avalanșei de cereri pentru pensiile internaționale

Casa Județeană de Pensii Vaslui face față cu greu avalanșei de cereri pentru pensiile internaționale

de Dănuț CIOBANU 

Vasluienii care lucrează în străinătate fac rând la Casa Județeană de Pensii, pentru a se interesa de pensiile comunitare. Numai în anul trecut au fost contabilizate peste 900 de cereri privind pensiile de bătrânețe și atestarea carierei de asigurat în România. În timp ce volumul de muncă crește accelerat de la un an la altul, personalul Compartimentului de Pensii Internaționale este subdimensionat. Pensiile lucrătorilor migranți vasluieni variază de la 41 la 288 euro în Italia sau de la 107 la 2.441 euro în Spania. 

Sute de vasluieni au depus în anul trecut cereri la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui pentru obținerea de pensii comunitare. Fluxul de solicitanți a crescut în fiecare an, astfel încât doar în anul trecut au fost înregistrate jumătate din cererile formulate în perioada 2007 – 2019. Conform datelor CJP Vaslui, în perioada 2007 – 2019 s-au depus 735 cereri pentru pensii de bătrânețe (pensii pentru limită de vârstă, anticipate și pensii anticípate parțial), din care 379 cereri s-au analizat doar în 2019.

În aceeași peroadă, au fost contabilízate 1.229 de cereri pentru confirmarea vechimii din România, din care 599 de cereri pentru atestarea carierei de asigurat au fost înregistrate în anul trecut. Tot în perioada 2007 – 2019, la CJP Vaslui au mai fost centralízate 103 cereri pentru pensii comunitare de urmaș și 156 cereri de invaliditate.

Cum în ultimii ani foarte mulți vasluieni au plecat la muncă în țările Uniunii Europene, este de așteptat ca numărul persoanelor care să solicite pensie la limită de vărstă să crească semnificativ.

”Sunt tot mai multe persoane care ajung la vârsta de pensionare și vin la noi să întrebe de pensiile comunitare. Sunt persoane care nu ies acum la pensie, dar au lucrat în strainătate unul sau doi ani și se interesează de această vechime. Acum CJP Vaslui este pol de competență pentru mai multe orașe din Italia și toate dosarele românilor din respectivele zone vin la noi pentru a fi soluționate. Ca personal suntem subdimensionați la Compartimentul de Pensii Internaționale, lucrăm pe avarie și ne trebuie personal. Încercăm să facem față tuturor solicitărilor cu specialiștii pe care îi avem”, a precizat Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.

CJP Vaslui, pol de competență pentru Italia

În prezent, CJP Vaslui soluționează cererile privind dosarele de pensii comunitare, pentru toți românii care trăiesc în mai multe zone importante ale Italie. Din data de 1 noiembrie 2017, CJP Vaslui a fost desemnată pol de competență pentru solicitările primite din partea Sediilor Provinciale Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milano Nord ale INPS din cadrul Regiunii Lombardia.

Practic, atât vasluienii cât și românii din alte județe ale țării care au loc de ședere obișnuită în aceste regiuni din Italia trimit dosarele de pensie comunitară în Vaslui. Singurele condiții impuse petenților privesc faptul ca solicitații să nu primească o altă pensie de la una din casele județene de pensii din țară, iar cererea pentru pensionare să fie depusă după data de 1 noiembrie 2017.

Pensiile stabilite și plătite în statele membre ale UE pentru lucrătorii migranți vasluieni variază de la 41 la 288 euro în Italia sau de la 107 la 2.441 euro în Spania. De asemenea, o pensie oferită de statul german poate ajunge la 750 euro, în timp ce pensia dobândită în baza legislației din Austria ajunge la 1.456 euro. Cetățeni români cărora stagiul de cotizare realizat în sistemul public românesc nu le permite obținerea unei pensii naționale dar care, prin cumulul perioadelor lucrate în România cu cele lucrate în străinătate, beneficiază de pensie comunitară.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*