Home » Administratie » Ce blocuri vechi din Bârlad vor scăpa de povara bulinei roșii?

Ce blocuri vechi din Bârlad vor scăpa de povara bulinei roșii?

Șase blocuri vechi din Bârlad nu vor mai avea bulina roșie, pentru că în urma unei expertize făcute în luna decembrie a anului trecut s-a constatat că nu se mai încadrează în clasa I de risc seismic.

Deoarece, de ani de zile, aceste blocuri nu au mai fost expertizate, la sfârșitul lui 2019 au fost întocmite rapoarte sintetice de expertiză, de către un expert tehnic avizat. În municipiul Bârlad există 15 blocuri de locuințe încadrate in clasa I de risc seismic ( blocuri cu bulină roșie ) și, din cauza modificării legislației privind expertizarea tehnică, este necesară reactualizarea expertizelor tehnice pentru aceste blocuri, pe baza Normativului P100 din 2013 și a celorlalte norme și normative în vigoare, se arată în referatul întocmit de inițiatorul proiectului.

Luni, 9 martie, vor fi supuse spre aprobare Consiliului Local documentațiile tehnice ale celor șase blocuri expertizate. Acestea sunt: blocul 4 din strada Epureanu nr. 9, blocul 5 din strada Epureanu nr. 10, blocul V2 din strada Republicii nr. 281, blocul V1 din strada Republicii nr.  279, blocul I1, strada Republicii nr. 277, și blocul I 3, din Strada Republicii nr. 277. Unele dintre aceste blocuri mai au încă bulina roșie, iar în cazul altora bulina de avertizare a dispărut.

Expertul a concluzionat că în cazul acestor blocuri este nevoie de consolidarea imobilelor prin cămășuirea  fundației la nivelul structurii, crearea unui sistem de barete exterioare blocului, centuri de beton armat la nivelul fiecărui etaj și la nivelul acoperișului, cămășuirea pereților perimetrali la exterior, a pereților transversali de la nivelul casei scărilor și a rostului de tasare.

Pe lângă aceste blocuri, a fost expertizată și tribuna Stadionului „Rulmentul” dar și sediul Primăriei. În urma evaluării, expertul a făcut recomandări de specialitate și în cazul acestor două construcții. Rămâne de văzut dacă membrii legislativului local vor aproba documentațiile tehnice ale acestor clădiri. (Mihaela NICULESCU)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*