Home » Sanatate » CJ Vaslui nu renunță. Spitalul din Negrești va fi transformat în cămin de bătrâni și centru de paleație

CJ Vaslui nu renunță. Spitalul din Negrești va fi transformat în cămin de bătrâni și centru de paleație

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui va insista în continuare pentru înființarea unui cămin de bătrâni în fostul spital de la Negrești. Deși Consiliul Local din Negrești nu a aprobat cererea CJ-ului de preluare a spitalului, conducerea județului nu renunță la proiect. O șansă pentru implementarea programului o reprezintă alegerile locale. Cu o nouă majoritate în legislativul local, CJ-ul speră că va prelua spitalul.  În respectivele clădiri va fi înființată și o secție de paleație, în parteneriat cu Episcopia Hușilor.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui nu abandonează ideea de a transforma fostul spital din orașul Negrești într-un cămin de bătrâni. În data de 23 ianuarie 2019, CJ Vaslui a transmis o cerere Primăriei Negrești prin care solicită trecerea fostei unități spitalicești din domeniul public al UAT-ului în domeniul public al județului.  Motivul care a stat la baza solicitării de preluare în administrare a fostului spital a fost amenajarea în respectivele clădiri a unui serviciu social dedicat persoanelor vârstnice. La Negrești urmau să fie transferați 50 de bătrâni de la căminul social de la Huși, care nu mai corespunde normelor de securitate la incendiu. Din nefericire, aleșii locali nu au fost de acord cu inițiativa CJ-ului.

”Nu am putut aproba în Consilul Local Negrești această hotărâre, deoarece fiind un proiect care vizează patrimoniul trebuie două treimi din numărul total de voturi. Din păcate, nu am avut aceste voturi. Din punctul meu de vedere ar fi fost bun proiectul cu căminul de bătrâni, pentru că făceam ceva într-o clădire care se degradează”, spunea Vasile Voicu, primarul orașului Negrești. Cum alegerile locale se apropie, conducerea județului speră ca în CL Negrești să fie aleasă o majoritate de conslieri locali care să fie de acord cu acest proiect.

Dumiru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a precizat că, în ultimii ani, pentru fostul spital din Negrești au fost ratate mai multe oportunități de a fi transformat într-un cămin de bătrâni. Printr-un proiect european, la fosta unitate de sănătate putea să fie amenajat un centru medico social. Cum autoritățile din Negrești nu au aderat la acest proiect, finanțarea a fost câștigată de comuna Tutova unde, în prezent, funcționează un centru social.

”Eu sper ca în viitorul Consiliu Local din Negrești să existe o majoritate care va înțelege că prin votul celor care doresc acest lucru, să găsim o utilitate pentru clădirea fostului spital. Această nouă utilitate va fi tot în domeniul medical. Noi făcut un inventar al clădirilor deținute de UAT-urile din județ, cu scopul de a fi utilizate și trasformate în centre pentru persoanele în vârstă”, a precizat Dumitru Buzatu.

Secție de paleație la Negrești

Tot în clădirile fostului spital din Negrești se intenționează ca să fie organizată o secție de paleație, pentru persoanele aflate în faza terminală de boală. La acest proiect va participa Primăria Negrești, CJ Vaslui și Episcopia Hușilor. Spitalul Orășănesc Negrești este înregistrat cu o valoare de inventar de 10 milioane de lei și are o suprafață construită de 3.092 metri pătrați.

”Problema cu redeschiderea Spitalului Negrești, după părerea mea, este încheiată de multă vreme. Acolo nu mai sunt medici, nu mai sunt paturi, unitatea nu mai are buget. De aceea ne-am decis să facem acolo, într-o parte din patrimoniu, un cămin pentru bătrâni. Să reabilităm spațiile, să cazăm acolo 50 de persoane. Este mai ușor să preluăm imobile din patrimoniu, să le reabilităm și să le dăm în administrare DGASPC Vaslui, pentru a le folosi conform legii. Orașul Negrești nu este obligat să ni-l dea, dar vor avea și ei avantaje. Peste 20 de oameni vor lucra acolo, se vor plăti impozite la bugetul local, este mai bine decât nimic”, spunea Dumitru Buzatu, la aprobarea hotărârii prin care se solicita Primăriei Negrești preluarea fostului spital.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*