Home » Administratie » Primăria Vaslui pune tunurile pe noul operator de salubritate din oraș

Primăria Vaslui pune tunurile pe noul operator de salubritate din oraș

de Dănuț CIOBANU 

Primăria Vaslui a luat în vizor noul operator de salubritate. Municipalitatea a cerut imperios firmei din Pitești să presteze serviciul pentru toți vasluienii și să se implice serios în colectarea selectivă a deșeurilor. În acest sens, se vor înființa puncte pilot, unde cetățenii să fie instruiți cu privire la colectarea deșeurilor. Igienizarea boxelor pentru deșeuri, precum și conduita civică a angajaților operatorului sunt alte solicitări formulate de autoritățile locale.

Primăria Vaslui solicită noului operator de salubritate din oraș să demareze un program pilot privind colectarea selectivă a deșeurilor menajere. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că noul operator a luat măsuri foarte puține în ceea ce privește colectarea selectivă, iar acest lucru trebuie schimbat.

”I-am rugat pe cei de la firma din Pitești să facă două – trei puncte pilot, unde să pună containere, iar un salariat să stea de dimineața până seara acolo. Când vine omul să îi arate unde se pune cartonul, unde se pune petul. Nu punem doar o hârtie privind colectarea selectivă a deșeurilor, ci trebuie intrat mai profund în această problemă”, a spus Vasile Pavăl.

Municipalitatea a mai cerut operatorului să spele boxele de gunoi, să înlocuiească containerele și să spele mijloacele de transport. O altă problema pe care Primăria Vaslui dorește să o rezolve în perioada următoare este ca depozitul de la Roșiești să fie deschis și în zilele de duminică, pentru a da posibilitatea operatorului să ridice deșeurile și în aceste zile.

”Am făcut o analiză la trei luni a noului operator. Le-am spus că au făcut pași importanți, dar mai sunt chestiuni de clarificat. Serviciul de salubritate trebuie făcut pentru toți vasluenii, pe toate străzile, să se ducă și până la Bahnari pe deal să ia gunoiul. Sunt oameni care lucrează acolo și au început să vorbească urât cu cetățenii. Sigur, sunt greutăți cum ar fi accesul pe unele alee unde sunt parcate mașini, dar acest lucru nu justifică vorbitul urât. Dacă cade o lolată de gunoi nu o mai ridică. La noi vine în sprijin Goscomul care ridică gunoiul ce nu este menajer. E bine la Vaslui cu colectarea deșeurilor, față de alte orașe”, a mai spus Vasile Pavăl.

Procentul de colectare selectivă 

Potrivit legislației în vigoare, un procent de 20% din deșeurile menajere colectate de operatori trebuie să fie selectate. În caz contrar, UAT-urile vor suporta penalități de la bugetul local.

Începând de duminică, 1 decembrie 2019, SC Financiar Urban SRL Pitești a preluat serviciile de salubritate din municipiul Vaslui. Pentru zona Vaslui (29 UAT-uri), operatorul de salubritate și-a deschis punct de lucru în suburbia Moara Greci.

Începând de luni, 23 iulie 2018, a fost deschis depozitul ecologic de la Roșiești. Serviciului public de management al deșeurilor a fost delegat firmei SC Romprest Energy SRL București, ofertant declarat câștigător în urma licitației pentru concesionarea gropii ecologice de la Roșiești și a stațiilor de transfer din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: