Home » Administratie » Asocieri strategice ale primarilor din județul Vaslui. Obiectivul edililor: racordarea UAT-urilor la gaze naturale

Asocieri strategice ale primarilor din județul Vaslui. Obiectivul edililor: racordarea UAT-urilor la gaze naturale

de Dănuț CIOBANU 

Primarii din județul Vaslui se pregătesc pentru a racorda comunitățile locale la rețelele de gaze naturale. În aceste zile, a fost constuită o asociere dintre comunele Pădureni, Dimitrie Cantemir, Vetrișoaia, Crețești și Hoceni, care are drept obiectiv un proiect de branșare la sistemul de gaze. În urmă cu doi ani, alte cinci UAT-uri: Murgeni, Fălciu, Berezeni, Șuletea și Epureni s-au asociat având același obiectiv, de implementare a unui proiect de extindere a rețelelor de gaze.

Comunele Pădureni, Dimitrie Cantemir, Vetrișoaia, Crețești și Hoceni din județul Vaslui s-au asociat pentru a implementa un proiect de racordare la sistemul de alimentare cu gaze naturale. Edilii celor cinci comune au avut o primă întâlnire de lucru în acest sens și au decis să demareze realizarea unui studiu de fezabilitate.

”Vrem să promovăm un proiect pentru aducerea gazului în comunitățile noastre. O astfel de investiție aduce un grad superior de civilizație, atrage investitorii în zonele noastre și creează condiții optime de trai în cele 20 de localități din cadrul comunelor. Majoritatea primarilor din județul Vaslui au în atenție proiectele prin care să se racordeze comunitățile la gaz, pentru că materialul lemnos este tot mai rar și scump”, a spus Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni.

Pentru ca proiectul să aibă șanse la finanțare, cele cinci UAT-uri s-au asociat, astfel încât investiția în extinderea rețelelor să fie una majoră, în condițiile că în cele cinci comune vor consuma gaze naturale peste 15.000 de locuitori.

”În acest moment noi nu cunoaștem valoarea investiției. Știm însă că se vor debloca resurse financiare europene sau de la bugetul național pentru astfel de proiecte. Poate va fi demarat un PNDL 3 pentru rețelele de gaze naturale. Noi trebuie să fim pregătiți cu studiul de fezabilitate, din care să rezulte valoarea proiectului, numărul de bebeficiari etc. În momentul când vom identifica sursa de finanțare, cele cinci comune din cadrul asociației vor promova acest proiect”, a mai spus Vasile Țabără.

O altă asociere, același scop

La nivelul județului Vaslui a fost înființată o altă asociație care are drept obiectiv racordarea unor comunități la rețeaua de gaze naturale. Localitățile care fac parte din asociere sunt Murgeni, Fălciu, Berezeni, Șuletea și Epureni.

Ioan Buta, primarul orașului Murgeni, a spus că toate UAT-urile au finalizat și depus documentația pentru branșarea la rețeaua de gaze naturale și au o șansă mare la finanțare.

”Noi ne-am constituit în această asociație cu doi ani în urmă și avem ca principal obiectiv să dezvoltam rețeaua de gaze în localitățile noastre. Am depus toate documentele și așteptăm să se dea drumul la finanțare. Am auzit conducerea Ministerului Dezvoltării că va finanța astfel de extinderi de rețele. Cum noi am depus toată documentația, vom avea prioritate și la finanțare. Transgaz va instala conducta principală de gaze până la Murgeni, iar de acolo UAT-urile din asociație își vor face proiectele proprii de extindere a rețelei”, a precizat Ioan Buta.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: