Home » Social » Frenezia consumului se răzbună. Criza coronavirusului îi prinde pe vasluieni cu credite imense la bănci

Frenezia consumului se răzbună. Criza coronavirusului îi prinde pe vasluieni cu credite imense la bănci

de Dănuț CIOBANU 

Pandemia de coronavirus găsește populația din județul Vaslui cu credite imense la bănci. Încurajarea consumului din ultimii ani i-a determinat pe vasluieni să se împrumute masiv, numai în anul trecut gospodăriile populației contractând credite în valoare de 93,5 milioane de lei. Cum la nivel economic, pandemia de coronavirus provoacă deja probleme majore, este de așteptat ca plata ratelor să se transforme într-o adevărată corvoadă pentru clienții băncilor. 

Conform datelor Bâncii Naționale a României, în luna ianaurei 2019, în județul Vaslui existau credite curente în moneda națională în valoare totală de 1.190 milioane lei, din care gospodăriile populației aveau credite de 754,5 milioane de lei, iar agenții economici cotabilizau împrumuturi de 431,4 milioane de lei. Conform acelorași date statistice, în luna ianuarie 2020, creditele curente în moneda națională erau de 1.344 milioane lei. În timp ce firmele aveau îmmprumuturi totale de 534 milioane de lei, creditele populației au crescut la suma de 848 milioane de lei. Din banii luați de la instituțiile financiare, vasluienii au alocat 491,5 milioane de lei pentru consum, 326,6 milioane de lei pentru achiziționarea de locuințe, iar restul sumei pentru alte cheltuieli.

În urmă cu câteva zile, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că poartă discuții cu mediul bancar pentru ca cetățenii care au rate la bănci să poată plăti cu întârziere, din cauza dificultăților generate de criza epidemiei de coronavirus.

„Avem discuții cu sistemul bancar să amâne plata cu două-trei luni a ratelor”, a declarat Florin Cîțu pentru presa centrală. Ministrul a mai adăugat că reprezentanții băncilor au răspuns pozitiv apelului făcut de autorități pentru identificarea de soluții în vederea ajutorării populației.

Probleme în economie

Conform datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică Vaslui, la sfârșitul anului 2019, principalul partener comercial al județului Vaslui era Italia. Astfel, în perioada ianuarie – septembrie 2019, exporturile realizate de firmele din județul Vaslui în Italia se ridică la suma de 45.168 mii euro, iar importurile sunt de 40.223 mii euro.

În contextul extinderii epidemiei de coronavirus, Guvernul Italiei a anunțat că măsurile de carantină sunt extinse la nivelul întregii țări. Măsurile au intrat în vigoare în data de 10 martie 2020 și se vor aplica până în 3 aprilie 2020.

În acest context, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a cerut autorităților să adopte rapid măsuri prin care să îi ajute pe micii întreprinzători să facă față efectelor economice produse de impactul coronavirusului. Oamenii de afaceri au cerut identificarea de soluții simple pentru alocarea de fonduri europene din exercițiul financiar 2014-2020, fonduri care nu au fost cheltuite până la această dată. Este nevoie de a sprijini puternic IMM-urile cu proiecte, pentru ca firmele să aibă capital de lucru și lichidități, pentru a trece mai ușor această perioadă complicată.

O altă propunere venită din partea întreprinzătorilor vizează acordarea de asistență tehnică firmelor care sunt în dificultate. La fel de importante pentru oamenii de afaceri sunt modificarea legislației privind achizițiile publice, precum și modificarea legislației muncii, urmând să fie introduse munca de acasă, munca temporară etc.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*