Home » Administratie » Plata salariilor în sistemul bugetar, pusă în pericol de prelungirea pandemiei de coronavirus

Plata salariilor în sistemul bugetar, pusă în pericol de prelungirea pandemiei de coronavirus

de Dănuț CIOBANU 

Salariații din sistemul bugetar nu ar trebui să stea liniștiți, în condițiile prelungirii pandemiei de coronavirus. În condițiile în care firmele își reduc activitatea și colectările la bugetul consolidat al statului și la bugetele locale se diminuează, va fi o problemă cu plata salariilor. Patronatul cere ca mediul de afaceri să fie sprijint activ și, astfel, să existe la visteria națională fonduri pentru finanțarea instituțiilor publice.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că atât timp cât sursele de finanțare se reduc, nu mai există posibilitatea să fie plătite aceleași salarii.

”În acest moment, atât pentru firme cât și pentru persoanele fizice prioritățile pentru cheltuieli sunt altele. Astfel, colectările la bugetul statului scad, deși cheltuielile cresc în fiecare zi. Bugetul a fost golit, când a preluat conducerea noua echipă guvernamentală, iar cheltuielile în lupta împotriva coronaviruslui cresc în fiecare zi. Pentru medici, asistente și restul personalului medical este nevoie de echipamente de protecție. Dacă bugetul scade, cum vor fi suportate aceste cheltuieli?”, a spus Ovidiu Copacisnchi.

Tocmai de aceea este foarte important ca Guvernul României să sprijine activ mediul de afaceri, pentru a putea fi reluat ciclul economic în toate sectoarele de activitate.

”Acum vedem că ne aflăm într-o țară în care importăm aproape tot. PIB-ul format la nivel național este pe consum. Una este să avem producție și alta este să consumăm. Importurile sunt o problemă, pentru că în acest moment fiercare țară își apără entitatea pe diferite paliere: alimentar, materiale sanitare și altele. Am ajuns să stăm cu mâna întinsă! În astfel de condiții, există riscul ca și plata salariilor din sistemul bugetar să fie o problemă”, a explicat Ovidiu Copacinschi.

Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, a precizat că, în prezent, nu sunt probleme la nivelul UAT-urilor cu asigurarea banilor pentru salarii.

”Conform prevederilor legale, fiecare UAT trebuia să asigure de la începutul anului banii pentru salarii. Dacă și-au pus în bugete banii așa cum specifică legea, atuncii primarii vor avea bani pentru salarii”, a precizat Ciprian Trifan.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: