Home » Social » Bătrânii vasluieni către Guvernul României: ”Suntem îngroziți de prețurile la alimente și medicamente!”

Bătrânii vasluieni către Guvernul României: ”Suntem îngroziți de prețurile la alimente și medicamente!”

de Dănuț CIOBANU 

Persoanele în vârstă din județul Vaslui nu sunt îngrijorate de  restricționarea circulației, din cauza pandemiei de coronavirus. Bătrânii susțin că vor rămâne în case pentru a se proteja, însă mare problemă este cu asigurarea coșului zilnic pentru supraviețuire. În ultimele zile, medicamentele s-au scumpit foarte mult, iar prețurile la alimente au scăpat de sub control. La aceste majorări de prețuri se aduagă și tarifele foarte mari la utilități. Cu niște pensii mici, la limita de subzistență, pensionarii trebuie să fie foarte atenți cum își drămuiesc banii.

Pensionarii din județul Vaslui sunt de acord cu restricționarea circulației, pentru protecția împotriva infectării cu COVID-19. Conform declarației ministrului de Interne, Marcel Vela, ”Circulația persoanelor de peste 65 de ani e permisă doar între 11.00 și 13.00 strict pentru: asigurarea de bunuri, pentru asistența medicală, îngrijirea unui minor, îngrijirea altor persoane vârstinice”.
Circulația este permisă pentru persoanele de peste 65 de ani în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă acest lucru se face în interes profesional sau pentru realizarea de activități agricole: profesori, medici, oameni de afaceri. Persoanele fizice, liber profesioniștii și cei care desfășoară activități agricole trebuie să arate o declarație pe proprie răspundere completată.

”Măsura e bună, pentru că în două ore ai timp să îți faci cumpărături și să îți mai rezolvi și alte probleme. Nu trebuie să faci totul într-o zi. Ai timp să îți plătești facturile la servicii și să cumperi alimente. În zona rurală, oamenii nu prea știu de aceste ordine. Oamenii vârstnici au voie să iasă la muncile agricole sau să își îngijească animalele”, a spus Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

Medicamente scumpe 

O problemă mai mare pentru bătrâni va fi achiziționarea de medicamente, care în ultima perioadă s-au scumpit foarte mult.

”În problema medicamentelor este o situație urâtă, pentru că s-au scumpit. Sunt oameni care locuiesc în Dănești și au medicul de familie în Codăești, la o distanță de peste 15 kilometri. Sunt pensionari care au medicul de familie în alt județ. A fost o propunere pentru ca medicamentele să poată fi cumpărate din orice județ, dar nu s-a aprobat. Acum, poti să îți cumperi medicamentele compensate, doar din județul unde ai medicul de familie. O soluție este aceea că o rețetă poate fi cumpărată și de altă persoană”, a mai spus Ioan Stamate.

Pe lângă medicamente, pandemia de coronavirusl a provocat și o scumpire în lanț a produselor alimentare. Pentru pensionari, creșterea prețurilor înseamnă mai multe restricții în ceea ce privește alimentația.

”Oamenii nu au bani pentru toate cheltuielile și o să trăiască tare greu. Acum au venit copii din străinătate, dar au bani pentru vreo două luni, după aceea ce faci?! Oamenii să fie cumpătați la piață și nu să se repeadă imediat să facă cumpărături. Nu trebuie să uite că au de plătit și apă și gunoi și gaze naturale, iar toate s-au scumpit foarte mult. Îndemn persoanele vârstnice să stea în casă!”, a mai precizat Stamate.

La începutul anului 2020, erau înregistrați la Casa Județeană de Pensii Vaslui un total de 93.729 pensionari, din care 81.685 pensionari de stat și 12.044 pensionari din agricultură.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: