Home » Local » Firmele vasluiene și-au învățat lecția după ultima criză economică, populația nu!

Firmele vasluiene și-au învățat lecția după ultima criză economică, populația nu!

Amânarea plății ratelor la bănci cu până la nouă luni pentru persoanele fizice și pentru firme este o măsură salutată la nivel local. Practic, clienții instituțiilor financiare vor putea să amâne la cerere plata ratelor către bănci până la sfârșitul anului.

Conform datelor Bâncii Naționale a României, în luna ianuarie 2019, în județul Vaslui existau credite curente în moneda națională în valoare totală de 1.190 milioane lei, din care gospodăriile populației aveau credite de 754,5 milioane de lei, iar agenții economici cotabilizau împrumuturi de 431,4 milioane de lei.

Conform acelorași date statistice, în luna ianuarie 2020, creditele curente în moneda națională erau de 1.344 milioane lei. În timp ce firmele aveau îmmprumuturi totale de 534 milioane de lei, creditele populației au crescut la suma de 848 milioane de lei. Din banii luați de la instituțiile financiare, vasluienii au alocat 491,5 milioane de lei pentru consum, 326,6 milioane de lei pentru achiziționarea de locuințe, iar restul sumei pentru alte cheltuieli.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că toate instituțiile trebuie să colaboreze, pentru că numai în acest fel actuala criză provocată de pandemia de coronavirus poate depășită.

”După vriza economică din 2009, firmele au fost mult mai precaute în ceea ce privește creditele bancare, pentru că s-au lovit de prag și au reacționat în consecință. Gospodăriile populației însă s-au împrumutat mult, dar acești bani au mers în consum nu în investiții care să aducă plus valoare și locuri de muncă. Amânarea plății ratelor este o măsură așteptată, pentru ca toți să poată depăși actuala criză. Cetățenii și mediul de afaceri nu au cum să suporte singuri această criză. Trebuie un ajutor și din partea băncilor, să micșoreze dobânzile la credite, pentru că este nevoie de lichiditate în economie”, a spus Ovidiu Copacinschi.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: