Home » Coronavirus » Cum va fi Scenariul 4 la noi? Asistent român în Germania: “Dacă ieșim pozitivi la coronavirus, dar putem să ne ducem la muncă, ne ducem”anamaria.marinescu

Cum va fi Scenariul 4 la noi? Asistent român în Germania: “Dacă ieșim pozitivi la coronavirus, dar putem să ne ducem la muncă, ne ducem”anamaria.marinescu

Germania are peste 58.000 de pacienți cu Covid-19, iar duminică dimineață bilanțul arăta 455 de decese. Oamenilor li s-a recomandat să stea în case, sunt interzise ieșirile în grupuri, dar “străzile nu sunt împânzite de poliție, nici de militari cu mâinile pe arme. Lumea e destul de relaxată aici”, ne spune un asistent român care muncește într-un spital din Bavaria. În schimb, mobilizarea sistemului medical e mare. Practic, în Germania funcționează regulile care la noi vor funcționa de mâine, luni. În Scenariul 4, medicii pozitivi cu COVID-19 vor lucra dacă starea sănătății le permite.

Abordarea aceasta “relaxată” a Germaniei în lupta cu noul coronavirus e complet diferită de cea a României, care se pregătește să treacă la scenariul 4 când numărul de infecții va ajunge la 2.000. Acum sunt 1.760.

Românul care lucrează ca asistent în Bavaria a ales să nu-și ofere numele din cauza restricțiilor din sistemul nemțesc de sănătate.

“Aici, oamenii nu sunt panicați”

Ionuț are 30 de ani și muncește în secția de Medicină Internă într-unul din spitalele din landul german. Vineri, acolo erau 2 sau 3 cazuri de infecție cu Covid-19, dar “nu am văzut niciun coleg să fie panicat. Aici, oamenii nu sunt panicați”.

Pacienții cu Covid-19 au fost izolați. Ionuț
și colegii lui de la Medicină Internă nu vin în contact cu ei, pentru că au în
grijă bolnavi de cancer care vin la spital pentru chimioterapie. Bolnavii de
cancer au un sistem imunitar slăbit și sunt în grupa de risc maxim.

Însă distanțarea de salonul dedicat bolnavilor de coronavirus nu e o garanție că Ionuț și colegii lui de echipă nu vor lua virusul. Pericolul vine din mai multe direcții.

Una dintre doctorițe a fost în februarie în Lombardia, regiunea cea mai afectată de coronavirus din Italia.

37.298 de infecții

și 5.402 decese s-au înregistrat până acum în Lombardia, din totalul de 92.472 de infecții și 10.023 de decese raportate în toată peninsula.

La întoarcerea în Bavaria, medicul a ieșit
negativ la testarea pentru Covid-19, dar soțul ei a ieșit pozitiv.

Doamna doctor a venit la muncă. Doar două zile a purtat mască. Medicii care au intrat în contact cu ea s-au testat și rezultatul a ieșit negativ. Acum sunt toți la muncă.

Ionuț, asistent medical:

Între timp, au apărut și primele cazuri de Covid-19 la personalul medical: 2 sau 3 din corpul de asistenți. Nu sunt cazuri grave. “Din ce știu eu, au fost trimiși acasă. A fost testat și un băiat din echipa noastră care tușea, dar a ieșit negativ”, spune Ionuț.

Ce se va întâmpla dacă se înmulțesc cazurile
și personalul devine insuficient?

Ni s-a comunicat că dacă ieșim pozitivi la coronavirus, dar putem să ne ducem la muncă, să ne ducem. Cineva din conducere i-a spus asta colegului meu.

Ionuț, asistent medical:
Protecție cu porția: personalul medical poartă măști numai lângă pacienții oncologici

Informații despre stocul de măști, mănuși și combinezoane
de protecție la Ionuț nu au ajuns. Însă cel mai probabil nu sunt suficiente.
Altfel, nu ar fi fost raționalizate. Medicii și asistenții nu poartă măști tot
timpul. Li s-a spus clar când trebuie să poarte și când nu.

Primim pacienți care fac chimioterapie. Ni s-a comunicat să folosim mască atunci când intrăm la ei, dar dacă avem 4 pacienți cu chimio, să facem pe cât posibil să intrăm la toți unul după altul, ca să nu schimbăm masca. La pacienți cu alte afecțiuni, cu pancreatită, cu boli cardiace, care au venit pentru un stent, intrăm fără mască.

Ionuț, asistent medical:

Nici pe stradă, în Germania, oamenii nu poartă
măști. Chiar și în aglomerație, puțini sunt cei care aleg să se protejeze: “La supermarket am văzut oameni cu mască. Dar rar”.

Relaxare germanilor în plină pandemie de
coronavirus se vede, spune asistentul român, și în faptul că încalcă regulile,
deși riscă amenzi uriașe.

Nu e permis să ieși pe stradă în grupuri mai mari de două persoană, dar unii fentează regula. Chiar ieri am ieșit la alergat cu prietena mea și erau chiar și câte 5. Iar weekendul trecut au găsit (poliția – n.r.) un grup de studenți în pădure. Peste 20 sau 30. Se bucurau de vreme, deși știau că nerespectarea regulilor duce la amenzi de până la 23.000 de euro. Exact cum se dau amenzile nu pot spune… Unde stau eu nu exista filtre de circulație. Muncesc la 19 km de casă și nu am filtre pe drum. Mai văd mașini de poliție, dar în niciun caz militari sau polițiști cu arma pe stradă.

Ionuț, asistent medical:

Înapoi la spital, unde pregătirile pentru înrăutățirea situației par timide: “S-au pregătit ceva paturi pe hol, dacă explodează cazurile, să fie toate la un loc, să meargă treaba mai repede. Iar nouă ni s-a spus că dacă vom avea multe cazuri, vom lucra foarte probabil în schimburi de 12 ore”.

“E calmul dinaintea furtunii”

Până atunci, “e calmul
dinaintea furtunii”, crede Ionuț, care primește, alături de colegii lui,
aceleași instrucțiuni livrate nouă pe toate canalele media: “spălați-vă cât mai
des pe mâini și testați-vă dacă apar simptome”.

Ca mai toți românii plecați la muncă “afară”, Ionuț are rude acasă, în România. Părinții. Pentru ei se teme,
dar, “din fericire, nu sunt extrem de bătrâni. Și
am încredere că urmează regulile”.


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Net Rex

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura