Home » Coronavirus » [Dă binele mai departe] O companie românească oferă echipamente ce ar putea salva 3000 de români infectați cu coronavirusSava Elisabeta

[Dă binele mai departe] O companie românească oferă echipamente ce ar putea salva 3000 de români infectați cu coronavirusSava Elisabeta

București, 27 martie. Besmax Pharma Distribution, o companie românească din domeniul importatorilor de produse și echipamente medicale, a înaintat Ministerului Sănătății din România propunerea de a oferi trei echipamente complete pentru plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă, ce s-ar putea folosi în tratarea a tot atâția pacienți infectați cu coronavirus.

Cele trei echipamente pot fi instalate în cel mult două săptămâni în trei spitale care tratează pacienții infectați cu SARS-COV2. Donația este în valoare totală de aproximativ 100.000 de euro. Propunerea vine în contextul unor noi studii și decizii terapeutice luate în câteva teritorii din lume grav afectate de coronavirus. Astfel, un nou articol – publicat pe 24 martie 2020 de prestigioasa revista Nature – anunță că autoritățile sanitare americane din New York și-au dat acordul pentru utilizarea plasmei ca tratament pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. Marti, 24 martie 2020, Autoritatea Federală mericană din domeniul farmaceutic (US Food & Drug Administration) a publicat condițiile de administrare de către medici a acestei terapii experimentale, respectiv un protocol de administrare a transfuziilor cu plasmă umană colectată de la pacienții vindecați (convalescenți).

Gasiți aici documentul publicat ieri de US FDA: https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/investigational-new-drug-ind-or-deviceexemption-ide-process-cber/investigational-covid-19-convalescent-plasma-emergency-inds. Mai mult, autoritățile sanitare chineze au anunțat pe 14 februarie 2020 că au inclus în protocoalele terapeutice pentru tratamentul pacienților COVID-19 administrarea de plasmă recoltată de la convalescenți, după ce s-au constatat beneficiile aduse de acest tratament. „Conform rezultatelor clinice, la 12 până la 24 de ore după ce pacienții au primit tratamentul cu plasmă, aceștia au arătat simptome clinice îmbunătățite, cu principalii indici inflamatori în scădere, iar unii indicatori critici (cum ar fi saturația de oxigen) îmbunătățită semnificativ”, a comunicat Comisia Națională pentru Sănătatea a Republicii Populare Chineze.

În cazul coronavirusului, terapia prin transfuzie de plasmă este una experimentală, la nivel de studiu, chiar dacă procedura numită plasmafereză se face de ani buni pentru tratarea pacienților cu boli autoimune și nu doar a lor. Terapia cu plasmă se bazează pe principiul că pacienții care au COVID-19 și care s-au vindecat – spontan ori după administrarea de medicamente – generează în 30-35 zile (așa numita „fereastră imunologică”) anticorpi la coronavirus de tip IgG. Procedeul numit plasmafereză separă plasma – fracțiunea lichidă a sângelui și limfei, locul în care se află în suspensie anticorpii – de restul sângelui.

Cu plasma unui pacient vindecat de coronavirus se va face transfuzie unor pacienți bolnavi de COVID-19. Plasma donatorului va fi testată înainte de transfuzie pentru o serie de virusuri, anticorpi ori alte substanțe biologic active ce ar putea îmbolnăvi primitorul transfuziei. Besmax Pharma Distribution este o companie cu capital românesc, al cărui obiect de activitate este comerțul cu produse farmaceutice, echipamente și dispozitive medicale.

Compania face de 10 ani lobby pentru ca România să-și dezvolte capacitățile de colectare și procesare a plasmei umane, care este materie primă pentru multe tratamente, inclusiv cele cu imunoglobulină – atât de prohibitive acum în țara noastră. Regăsiți aici declarația lui Florin Hozoc, CEO-ul companiei, referitoare la intenția de donație către Ministerul Sănătății: https://www.youtube.com/watch?v=fs-l2pIrVgI.

About admin

%d blogeri au apreciat: