Home » Coronavirus » Mărturia unui medic de la Spitalul Județean din Deva, intrat în carantină duminică seară: ”Stau cu perfuzia în mână. Suntem ca la pușcărie. Tot personalul din secție are simptomatologie de coronavirus”mihai.toma

Mărturia unui medic de la Spitalul Județean din Deva, intrat în carantină duminică seară: ”Stau cu perfuzia în mână. Suntem ca la pușcărie. Tot personalul din secție are simptomatologie de coronavirus”mihai.toma

Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva (Hunedoara) este închis de duminică seara, în totalitate, astfel că nimeni nu intră şi nimeni nu iese timp de 14 zile, iar nici un pacient nu va fi internat sau externat în acest interval.

Tot personalul medical de pe secția de Terapie Intensivă (doi medici, nouă asistente, patru infirmiere, un brancardier) are simptomatologie de COVID-19, dar, cu toate acestea, medicii, asistentele și infirmierele sunt ținute la spital de 60 de ore. Ziar de Hunedoara a intrat în posesia unui document, prin care șefa de la ATI, Ioana Kovacs. încearcă să atragă atenția conducerii spitalului asupra situației extrem de grave în care se află.Doctorița Roxana Betea, care are un copil de trei ani și jumătate și soțul operat, spune că a încercat să vorbească cu managerul pentru a- lăsa să lucreze în ture, însă a fost amenințată cu dosar penal.

Medicii depistaţi pozitiv COVID-19 sunt internaţi pe Secţia de Boli Infecţioase a spitalului, iar restul personalului medical îngrijește pacienţii internaţi, fără a părăsi unitatea sanitară, timp de 14 zile.

Nimeni nu intră, nimeni nu iese

Spitalul este închis, pe principiul nimeni nu intră, nimeni nu iese. În această perioadă se intensifică procedurile de curăţenie, dezinfecţie, se instalează echipament de protecţie iar spitalul nu va mai prelua cazuri noi pe perioada celor 14 zile. De asemenea, nici pacienţii nu vor fi externaţi în acest interval, pentru a evita răspândirea coronavirusului”, a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Lucian Morogan, pentru Mediafax.

Medicul Roxana Betea se află în secția de Terapie Intensivă a spitalului de sâmbătă, încă dinainte de a se lua decizia de carantinare a unității sanitare. Alături de ea, este medicul Ioana Kovacs și alți 14 colegi.

Toate problemele sunt menționate de dr. Ioana Kovacs în documentul trimis către conducerea unității medicale și prezentat de Ziar de Hunedoara.

”Noi suntem cu simptomatologie, nu știm dacă suntem pozitivi, negativi, nu se știe. Putem da mai departe, nimeni nu înțelege asta… Pe mine și pe șefa de secție ne-a prins ghinionul în spital, amândouă cu simptome, asistentele, infirmierele și ele au simptomatologie… Le ținem aici… Nimeni nu ne zice nimic, din data de 29 martie seara, de când am primit ordinul că nu mai pleacă nimeni și nimeni nu mai intră”, explică dr. Roxana Betea.

”Suntem amenințați cu dosare penale dacă plecăm. Poliția stă în spatele spitalului”

”Nimeni nu ne-a mai spus absolut nimic! Suntem amenințați cu dosare penale dacă plecăm din spital, suntem ca la pușcărie. Nu putem primi nimic de acasă, poliția stă în spatele spitalului.

Luni seară a venit o prietenă, să îmi aducă haine, mi-a aruncat peste gard o cutie, dar poliția a fost pe fază. Vor să stau 14 zile într-o pereche de pantaloni șu un tricou. Faci carantină, dar nu așa…

Dr. Roxana Betea, secția ATI, Spitalul Județean Deva:
Fără apă caldă, fără medicamente pentru pacienții bolnavi de Covid-19

”Amândoi medicii suntem cu perfuzii, asistentele se simt rău… Nu e posibil să te țină în halul acesta. Eu am venit duminică la spital, la gardă, având pacienți, pentru că puteam să mă izolez acasă. Am fost contact direct cu o colegă, care este infectată. Dar nu puteam să las pacienții așa. Oricum, pe secția de Terapie Intensivă nu avem medicamente pentru a-i trata pe cei cu Covid”, a mai spus medicul.

Ea vorbește de două decese în spital, unul azi, 31 martie, la ora 11.00, altul ieri, iar o altă pacientă confirmată cu coronavirus se află în stare critică.

”Duminică, s-au recoltat probe de la personalul de pe secție, 16 persoane. Au fost presiuni pentru a ne recolta, pentru că eram toți cu simptomatologie.

Eu sunt cu perfuzia în mână acum, ieri nu am avut apă caldă, ne-am spălat cu apă rece. Când intri într-un salon infectat, trebuie să îți faci duș. Nu poți să ștai așa. Noi nu am avut nici măcar apă caldă,

Dr. Roxana Betea:

De precizat că, din cauza gestionării proaste, managerul spitalului, Daniela Roşca, e suspendat din 30 martie pe perioada stării de urgență de către prefectul Vasilică Potecă. Ea fusese numită interimat toamna trecută.

5 medici erau confirmat luni cu coronavirus, dar sunt aşteptate şi rezultatele altor teste.

About admin

%d blogeri au apreciat: