Home » Local » Comisiile medicale de expertiză și moartea au redus drastic numărul pensiilor de boală

Comisiile medicale de expertiză și moartea au redus drastic numărul pensiilor de boală

de Dănuț CIOBANU 

Numărul pensionarilor de invaliditate din județul Vaslui scade accelerat de la un an la altul. În ultimul an și jumătate numărul pensionarilor de boală s-a diminuat cu 821 persoane. Pe lângă criteriile tot mai severe în ceea ce privește acordarea unui grad de invaliditate, neoplasmul, bolile cardiovasculare și psihice au fost fatale pentru sute de pensionari.

Județul Vaslui mai avea în plată la mijlocul acestui an doar 8.665 pensii de invaliditate. Din numărul total al pensiilor, un număr de 5.513 pensii sunt în plată în Vaslui și 3.152 în Bârlad.

Potrivit datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, la data de 31 decembrie 2017 erau înregistrați 9.764 pensionari de invaliditate, pentru ca la finalul anului 2018 să mai fie înregistrați doar 9.486 pensionari de boală. Practic, în ultimul an și jumătate numărul pensionarilor de boală s-a diminuat cu 821 persoane.

Sunt mai multe motive care au condus la reducerea constantă a beneficiarilor de pensie de invaliditate. În primul rând, o persoană bolnavă reușește foarte greu să se mai pensionaze, din cauza aplicării unor criterii medicale exigente în ceea ce privește stabilirea gradului de invaliditate. Aceste criterii de evaluare a capacității de muncă s-au modificat și, în prezent, este dificil să obții un grad de invaliditate. Pensionarea depinde de comisia de expertiză medicală care analizează diagnosticul unei persoane, gradul în care este afectată capacitate de muncă a solicitantului.

Un alt motiv al diminuării constante a numărului de pensionari de boală este decesul acestora. Cum mulți pensionari de invaliditate sunt diagnosticați cu neoplasm, bolile cardiovasculare, boli psihice și boli ale aparatului respirator, rata deceselor este foarte mare. Nu în ultimul rând, pensionarii de invaliditate care ajung la vârsta legala de pensionare trec din grupa pensionarilor de boală în cea a pensionarilor la limită de vârstă.

”Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă, boli profesionale, neoplazii, schizofrenie și SIDA. De asemenea, beneficiază de această categorie de pensie elevii, ucenicii, studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale, precum și marii mutilați, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989”, a spus Loredana Enache, purtător de cuvânt al CJP Vaslui.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: