Home » Local » Foștii CAP-iști sunt cei mai năpăstuiți pensionari vasluieni. Ei au o pensie medie de 558 de lei

Foștii CAP-iști sunt cei mai năpăstuiți pensionari vasluieni. Ei au o pensie medie de 558 de lei

În județul Vaslui mai sunt în plată la această dată 11.279 pensionari din sistemul asigurărilor de stat pentru agricultori. Un număr de 10.540 pensii sunt de limită de vârstă, 710 pensii de urmaș și 29 pensii de invaliditate. Pensia medie pentru agricultori este de 558 de lei. La această sumă statul contribuie cu fonduri până la atingerea nivelului de 800 de lei al pensiei sociale, care a intrat în vigoare de la data de 1 sptembrie 2020.

După anul 2001, toți pensionarii care au lucrat în agricultură au devenit pensionari de stat, în baza Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii. Cum cooperativele agricole de producție s-au desființat în anul 1990, în prezent nu mai sunt persoane care să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani doar din sectorul agricol. Astfel, cei care ies în prezent la pensie au o parte de ani lucrați în domeniul agricol și restul stagiului de cotizare a fost realizat la stat.

Din nefericire, multe persoane care în anii 1990 lucrau la CAP-uri nu au reușit să își completeze un stagiu minim de cotizare și, astfel, nu încasează pensie. O astfel de situație este în comuna Dragomirești, unde foarte multe persoane cu vârsta cuprinsă între 65 și 70 de ani nu pot primi pensie din cauză că nu au vechimea în muncă de minim 15 ani.

”Mulți au lucrat în cooperativele agricole de producție pe timpul regimului comunist și nu au primit norme pentru munca prestată. Acești oameni trebuiau să iasă la pensie de CAP. În anul 1989 mulți aveau vârsta între 35-40 de ani. Cum nu pot să iasă la pensie, noi suntem obligați să îi ținem pe asistență socială și e foarte greu pentru acești bătrâni să trăiască lunar cu 140 de lei.  La toate aceste familii trebuie să le dăm ajutor social, pentru că sunt persoane în vârstă și bolnave”, a precizat Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*